Tips en Trucs 2012

Imagination slideshows

Imagination is een klein en eenvoudig programma om DVD slideshows te maken. Het programma heeft als belangrijkste kenmerken dat het klein, snel (geschreven in C) en eenvoudig te bedienen (GTK) is. Het maakt daarbij gebruik van de ffmpeg encoder voor het aanmaken van de film en libsox voor de audio. Deze onderdelen worden bij het installeren automatisch meegeïnstalleerd.

Met zijn eenvoudige bediening kun je slideshows met 69 verschillende overgangen maken. Aan de afbeeldingen kun je geanimeerde titels toevoegen. Sedert versie 3 van Imagination kun je HD video's aanmaken.
Daarnaast heeft Imagination de volgende mogelijkheden:

Installatie

OpenSUSE heeft Imagination niet standaard in zijn softwarebronnen (repositories). In zo'n situaties kunnen we meestal terecht bij Packman. Je gaat daarvoor als volgt te werk:

Conclusie

Imagination is een echt juweeltje. Imagination maakt van een verzameling foto's een prachtige slideshow met professionele mogelijkheden. Gewoon opstarten. Links bovenaan klik je op de knop om een nieuwe slideshow te maken. Een dialoogvenster vraagt naar het gewenste Video formaat en kwaliteit. Je kunt kiezen tussen VOB (DVD Video) om rechtstreeks op een DVD te branden, OGV (Theora Vorbis) om de video in een bestand op te slaan, het minder en minder gebruikte FLV (Flash Video) en 3GP (Mobile Phones) voor toestellen met kleine schermen (GSM). Stel daarnaast de kwaliteit in door te kiezen voor 720 x 480 NTSC (oude amerikaanse standaard), 720 x 576 PAL (oude europese standaard), 1280 x 720 HD of 1920 x 1080 HD. De twee laatste zijn High Definitie formaten en leveren een betere beeldkwaliteit. De 1920 x 1080 HD levert met zijn hogere resolutie in HD de beste kwaliteit. Het dialoogvenster bevat eveneens opties om de foto's de gepaste afmetingen te geven en een achtergrondkleur voor eventuele randen te kiezen.

Na het aanmaken van een slideshow sleep je afbeeldingen (foto's) naar de balk onderaan het venster. In deze balk (tijdlijn) kun je afbeeldingen selecteren en verslepen om de volgorde aan te passen. Gebruik de preview (knop met driehoek in een cirkel) om voor het exporteren de timing en overgangen van uw slideshow te beoordelen. De overige functies van Imagination kun je zelf door zaken uit te proberen ontdekken, de bediening is voor een videobewerkingsprogramma namelijk zeer gebruiksvriendelijk. Imagination