Tips en Trucs 2012

Opstart thema

Bij het opstarten van recente Linux systemen wordt tegenwoordig Plymouth en Grub 2 gebruikt. Plymouth zorgt ervoor dat uw Linux besturingssysteem correct opstart. Daarbij toont het met behulp van animaties de voortgang van het opstarten van uw favoriete Linux systeem. Plymouth maakt gebruik van recente technieken om de animatie mooi en vloeiend te laten verlopen, zonder daarbij het opstartproces te vertragen. Voor meer informatie kan je terecht op freedesktop.org.

Deze tip is het beloofde vervolg op de tip Puur Xplanet, alhoewel je deze tip ook afzonderlijk kunt gebruiken.

Bij het testen van opstartprocedures maak ik gebruik van virtuele computers aangemaakt met VMware of VirtualBox. Als er dan iets fout gaat, waardoor het systeem tijdens het opstarten vastloopt, heeft dat geen zo'n dramatische gevolgen. M.a.w. wees voorzichtig en zorg dat je uw systeem steeds op een alternatieve manier kunt opstarten. Daarbij denk ik dan vooral aan de installatie DVD van uw Linux distributie of Rescue CD's zoals SystemRescueCD.

Zoals gewoonlijk maak ik voor deze tip gebruik van openSUSE 12.2. Met wat aanpassingen moet de hier beschreven procedure ook op andere recente distributies toepasbaar zijn.

KSplash thema

KSplash zorgt voor een geanimeerde achtergrond bij het opstarten van de Bureaubladomgeving KDE.

Werkwijze (vervang daarbij /home/dany door het pad van uw eigen persoonlijke map):

Plymouth thema

Plymouth maakt deel uit van het geïnstalleerde besturingssysteem, waardoor updates van plymouth, het meegeleverde plymouth thema en de kernel uw eigen thema gedeeltelijk of helemaal teniet doet. Na zo'n update is het dus noodzakelijk om bepaalde hieronder beschreven handelingen te herhalen om het eigen thema te herstellen. Updates van het opstartsysteem en/of kernel komen echter niet zo veel voor.

Pas als systeembeheerder het originele Plymouth thema met de volgende opdrachten aan:

Grub 2 thema

Grub 2 verzorgt de eerste stap bij het opstarten van de computer. Op mijn systeem staat de bootmanager Grub 2 steeds op een aparte partitie. Waardoor deze geen deel uitmaakt van de geïnstalleerde distributie. De werkwijze om met SystemRescueCD een aparte bootpartitie aan te maken kun je lezen in de tip Harde schijf voorbereiden met SystemRescueCD.

Na de installatie van Grub 2 op een aparte bootpartitie, maak je een Grub thema als volgt aan: Grub 2 toont de foutmeldingen eventjes voor het menu verschijnt. Om deze foutmeldingen te kunnen lezen, druk je tijdens het verschijnen van de foutmeldingen op de toets Pause/Break (veel geluk, m.a.w. geef het niet op na één keer). Bij mij verschenen de volgende foutberichten:
error: file `/boot/grub2/i386-pc/efi_gop.mod´ not found
error: file `/boot/grub2/i386-pc/efi_gop.uga´ not found
error: file `/boot/grub2/i386-pc/ieee1275_fb.mod´ not found
error: file `/boot/grub2/locale/nl.mo.gz´ not found
Druk een willekeurige toets om door te gaan (Spatie).

Deze foutmeldingen zijn op zich niet zo erg. De eerste twee zijn enkel nodig bij het booten vanaf een UEFI systeem (mijn computer gebruikt nog BIOS). De derde is enkel nodig bij Open Firmware systemen (mijn computer gebruikt BIOS). En het laatste niet gevonden bestand bevat de vertalingen voor Grub 2 (opgelost door in grub.cfg zelf enkele onderdelen te vertalen en de rest lezen we dan maar in het engels). Het weergeven van de eerste drie foutmeldingen kun je vermijden door de toch niet gebruikte modules uit het grub.cfg bestand te halen.

Details over het instellen van Grub 2 staan in de manual.

Bootmenu