Tips en Trucs 2012

Flash en hardwareversnelling

Na één van de laatste updates van Flash op openSUSE 12.1 bleek het afspelen van video's via Flash regelmatig tot een crash van Flash.
Crash

De webpagina vernieuwen door op de toets F5 te drukken, zorgt voor het herladen van de webpagina en het terug herstarten van Flash. Na deze vernieuwen actie kan je proberen de film opnieuw te starten. Het blijkt al snel dat Flash regelmatig crasht (naar schatting in 50% van de gevallen). Je wordt het crashen dan ook snel beu.

Waardoor crasht de Flash player. Wel sedert kort gebruikt de Flash player de hardwareversnelling van de grafische kaart om films e.d.m. vloeiender af te spelen. Mijn computer bevat een NVidia grafische kaart met hardwareversnelling (naar het schijnt blijken ook AMD grafische kaarten er last van te hebben). Intel grafische kaarten die aangestuurd worden met een open source driver van Intel hebben geen last van de bug (crashes). Mijn computer gebruikt de gesloten drivers van de firma NVidia, of de crashes ook voorkomen met de open source driver heb ik niet getest.

Oplossing

De meest eenvoudige oplossing is het uitschakelen van de hardwareversnelling voor de Flash player. M.a.w. uw spellen en de visuele pracht en praal van de gebruikersomgeving KDE blijven de hardwareversnelling gebruiken.

Vanaf nu kan je weer volop genieten van video's die in de Flash player afgespeeld worden. De niet gebruikte hardwareversnelling wordt nu overgenomen door de processor. De meeste processors zijn vandaag de dag zo krachtig, dat je het verschil niet eens zult merken.

De toekomst

Zowel Adobe als de producenten van grafische kaarten zijn op de hoogte van het probleem. Nu is het aan hen om het probleem op te lossen en via een update ons de oplossing aan te bieden. Dit kan echter een tijd duren. Met de komst van het trio HTML5, CSS3 en JavaScript is voor Adobe Flash geen prioriteit meer, en al zeker niet voor linux. En hetzelfde geldt voor de gesloten drivers voor NVidia (ten tijde van het schrijven van deze tip was de softwarebron van NVidia zelfs niet bereikbaar) en AMD grafische kaarten. Met open source software was dit euvel waarschijnlijk al lang door een geprikkelde programmeur opgelost.

Toch hebben we als Linux gebruikers geluk, IPad en IPhone gebruikers moeten reeds van in het begin Flash ondersteuning missen. En wat Windows 8 betreft, schijnt dat de nieuwe Metro versie van Internet Explorer geen Flash ondersteuning meer heeft.