Tips en Trucs 2012

Flare Action Role-Playing Game

Met de herfstvakantie in aantocht, kunnen we maar beter een spel in huis halen. Dan voorkomen we op regenachtige dagen zich vervelende kinderen. En laat ons eerlijk zijn, een spel binnenhalen voor de kinderen kan ook plezant zijn voor de ouders.

Flare is een open source spel van het zuiverste actie RPG genre. Met andere woorden, je moet massa's monsters verslaan. Deze verslagen monsters laten Kobold munten en allerlei nuttig materiaal vallen. Nuttig materiaal zoals wapens en beschermende kledij kun je direct gebruiken. Materiaal die je niet kunt gebruiken verkoop je aan handelaars in steden (dorpen). Deze handelaren verkopen op hun beurt allerlei nuttig materiaal. Let wel: het zijn handelaars ze kopen materiaal aan een lage prijs in en verkopen die later zelf met een flinke winstmarge.

Het verslaan van monsters levert naast materiaal en geld ook ervaring op. Na het verzameling van een bepaalde hoeveelheid ervaring, stijgt uw karakter een niveau. Bij zo'n niveaustijging krijg je punten die je vrij kunt spenderen. Je kunt uw karakter harder laten meppen, beter meppen laten incasseren of een combinatie van beide kenmerken verbeteren (mijn voorkeur). Daarnaast krijgt uw karakter soms extra mogelijkheden (tovenaars krijgen nieuwe krachtiger spreuken).

Indien je bij een gevecht door monsters wordt verslagen, verlies je de helft van uw geld. De verzamelde ervaring blijf je behouden. Dit zorgt ervoor dat je sterke monsters een tijd kunt ontwijken (andere gebieden verkennen) tot je voldoende sterk bent om ze aan te kunnen. Bij het sterven of betreden van een ander gebied, worden alle monstertjes terug levend. M.a.w. ervaren RPG spelers kunnen snel de sterkere monsters verslaan, terwijl minder sterke spelers eerst wat meer ervaringspunten moeten verzamelen (meer kleine monsters verslaan) om uiteindelijk toch sterk genoeg te zijn om de grotere monsters aan te pakken.

Het spel slaat uw vooruitgang op bij het betreden van een nieuw gebied.

Verder kan je bij de start van het spel kiezen tussen verschillende karakters. Zo kan je een bruut, boogschieter of tovenaar spelen. De bruut rekent op zijn zware harnas en wapens als zwaarden en bijlen. De boogschieter gebruikt liever wapens die vanaf een afstand schade aanrichten. De tovenaars rekenen dan weer op hun magische krachten (mijn voorkeur) om de monsters te verslaan en af te weren.

Installatie

Daar Flare nog geen zo'n bekend spel is, vind je het niet terug in de standaard softwarebronnen van de meeste distributies. Wel in aanvullende softwarebronnen.

Het spel kan je starten via Kmenu > Programma's > Amusement > Flare (Action Role-Playing Game).

Configuratie

Via het startscherm kun je het spel instellen. Uit ervaring met spellen op Linux weet ik dat spellen veer soepeler lopen in een venster dan fullscreen. Ik kies bij Linux spellen indien mogelijk steeds voor een vensteromgeving met een resolutie juist onder de resolutie van het scherm (op een scherm van 1399x768 dus voor 800x600). Bij de Interface instellingen, kies ik Nederlands. Bij de Sneltoetsen, pas je voor een AZERTY toetsenbord best de Up beweging van w naar z, de Left beweging van a naar q aan. Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om het bewegen van uw personage met de zqsd toetsen soepeler te laten verlopen. De linkshandigen kunnen om het personage te bewegen, gebruik maken van de pijltoetsen.

Spelplezier

Hoewel het spel nog steeds een alpha versie 0.17 (bij openSUSE 12.1 versie 0.16) draagt, lijkt het voor de gamer een afgewerkt product. Het spel crashte bij mij nog maar één keer (na vele uren spelen), wat niet altijd van een commercieel afgewerkt spel gezegd kan worden. Let wel op, RPG spellen zijn verslavend. M.a.w. zet voor je begint te spelen de wekker of laat iemand je spelsessie op een bepaald uur onderbreken. Je bent namelijk zonder dat je het beseft uren bezig.
Flare