Tips en Trucs 2012

Verzameling opdrachtregels

CommandLineFu heeft voor doorwinterde systeembeheerders en beginnende opdrachtregel gebruikers een verzameling opdrachten met duizenden idee├źn waar je zelf had moeten aan denken, maar het niet deed. De handigste opdrachtregels kun je belonen door erop te stemmen, Zo krijgt elke aangebrachte opdrachtregel een waardering (aantal uitgebrachte stemmen).

Sommigen beschouwen de opdrachtregel (terminal) de zwakke schakel van Linux systemen, het ultieme bewijs dat Linux systemen niet gebruiksvriendelijk zijn. Anderen beschouwen de opdrachtregel als onmisbaar onderdeel waarmee je toegang krijgt tot functies waar de meeste computer gebruikers nog nooit van gehoord hebben. Het bestaan van een volledig uitgewerkte terminal in Mac OS X heeft wel degelijk zijn nut. CommandLineFu is een encyclopedie met zo'n functies die je hoogst waarschijnlijk enkel met de opdrachtregel kunt gebruiken. De database bevat meer dan 8000 unieke opdrachten, waardoor deze site bij de eerste aanblik een overweldigende indruk nalaat, een beetje zoals de eerste kennismaking met de terminal. Spring op de kar en je zult je afvragen hoe je ooit zonder kon.

Bladeren

Surf naar CommandLineFu. Je ziet meteen de meest recente aanwinsten.

Je kunt het archief doorzoeken door zoekwoorden te type in het tekstvak met de toepasselijke inhoud type here to grep the archive.... Klik op de koppeling All Time Greats om de populairste opdrachten te bekijken. Of blader via de ernorme Tags balk met de groene achtergrond rechts onderaan de pagina.

Een paar voorbeelden

Snelle tijdelijke Web Server

Wil je snel een bestand met iemand delen? Start een webserver met de volgende opdracht:
python -m SimpleHTTPServer
Surf met uw browser naar http://localhost:8000 en je ziet de mappen en bestanden van de map waarin je de opdracht uitvoerde. De webserver sluit je af met de toetscombinatie CTRL + C in het actieve terminalvenster.

De aangekoppelde bestandssystemen weergeven

Om de aangekoppelde bestandenssystemen op een fatsoenlijke manier weer te geven, gebruik je de opdracht:
mount | column -t

Star Wars

Om het StarWars verhaal in de terminal (met behulp van tekstanimatie) te volgen, voer je de volgende opdracht uit:
telnet towel.blinkenlights.nl
Toegegeven, deze opdracht is alleen leuk.

Screencast in hoge kwaliteit opnemen

Om een video van het scherm in een hoge kwaliteit te maken, voer je de volgende opdracht uit:
ffmpeg -y -f alsa -ac 2 -i default -f x11grab -r 30 -s `xdpyinfo | grep 'dimensions:'|awk '{print $2}'` -i :0.0 -acodec pcm_s16le output.wav -an -vcodec libx264 -preset ultrafast -threads 0 output.mp4
Deze opdracht werkt enkel als de pakketten ffmpeg en h264 geïnstalleerd zijn. Deze pakketten mogen geen beperkingen kennen (m.a.w. gebruik de versies aangeboden door de VLC softwarebron en niet de versies aangeboden in de standaard softwarebronnen). De in de codec h264 beschikbare presets (-preset ultrafast) kan je achterhalen met de opdracht:
x264 --help
Het audio invoerkanaal (-i default)(via de PulseAudio Sound Server) kun de achterhalen met de opdracht
aplay -L

Computer als afluisterapparaat of babyfoon

Om het door de microfoon opgepikte geluid naar de luidspreker van een andere computer te sturen, voer je de volgende opdracht uit:
arecord -f dat | ssh -C user@host aplay -f dat
Deze opdracht zorgt wel voor een merkbare vertraging (ideaal om te testen). Als je met geluid werkt, moet je wel zorgen dat alle regelaars correct staan (luid genoeg).