Tips en Trucs 2012

Verander uw scherm in een Digitaal Schetsblok

Ardesia is een open source programma waardoor je een Linux systeem als een digitaal schetsblok kunt gebruiken. Je kunt met de vrije hand aantekeningen, afbeeldingen, schetsen en kunstwerken maken. Tekenen doe je met aanwijsapparaten zoals een muis, een pen of je vinger op aanraakschermen.

Professionele gebruikers kunnen het tekenen opnemen, opslaan en over het netwerk delen. Met wat extra programma's zoals VLC of icecast kun je live screencasts, demo's en presentaties verzorgen.

Ardesia gebruikt een composite venster omgeving en is getest met Compiz, Kwin (KDE), XCompManager (LXDE en Openbox). Om een opname van uw werk te kunnen maken, moet VLC op het systeem geïnstalleerd zijn.

Installatie

Ardesia kun je ook op de klassieke manier via de site software.opensuse.org installeren.

Ardesia gebruiken

Ardesia kun je starten via het K Menu > Programma's > Kantoortoepassingen > Presentatie > Desktop sketchpad of via de sneltoets Alt+F2 en het typen van ardesia.

Ardesia vraag bij het starten een projectnaam. De projecten die je aanmaakt, staan standaard in de map Documenten in de map ardesia. Het bedieningspaneel staat standaard rechts op het scherm en is zeer eenvoudig te bedienen. M.a.w. de pictogrammen en hun beschrijving (knopinfo) zijn duidelijk genoeg om er snel mee te kunnen werken. Een overzicht van boven naar beneden:

Conclusie

Als leraar gebruik ik op school in bepaalde klassen digitale borden. Deze zijn uitgerust met speciale software met veel te veel mogelijkheden, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. Een nadeel van deze "professionele" software is dat deze zeer traag werkt, waardoor van soepel werken geen sprake is. Ardesia is simpel en snel en doet al wat een leerkracht nodig heeft. In combinatie met een schermtoetsenbord zoals Florence of Kvkbd (KDE) kun je digitale borden, een tablet of een gewone computer inzetten voor het geven van presentaties of ter vervanging van het klassieke schoolbord met krijt en bordenwasser.

Voor wie Ardesia eens in actie wil zien, kan terecht op de screencast webpagina van Ardesia.

Ardesia