Tips en Trucs 2012

Alternatieven voor Acrobat Reader

Op een mooie zomermorgen, startte ik de computer om de werkdag aan te vatten. Tot mijn grote verwondering, startte de computer, maar kon ik er niets mee doen (reageerde niet op mijn opdrachten die ik in de grafische omgeving met de muis startte). Gelukkig kon ik met de toetscombinatie Ctrl+Esc de systeemmonitor starten. Na het controleren van de opgestarte processen, viel mijn oog plots op kwrite. Ik herinnerde me niet KWrite opgestart te hebben. Na het selecteren van het proces kwrite, sloot ik met de knop Proces beƫindigen kwrite geforceerd af en alles bleek terug te werken.

Bij de volgende computerstart bleek het probleem zich te herhalen. Tijdens het starten van mijn computer wordt automatisch Firefox opgestart om snel aan de slag te kunnen. Dit gebeurt met een koppeling naar een script in de map ~/.kde4/Autostart. En toen ik de inhoud van de Autostart map bekeek, zag ik direct de boosdoener. Daar stond namelijk het bestand met de eigenaardige naam: C:\nppdf32Log\debuglog.txt. Na het verwijderen van dit bestand was het probleem opgelost. Bestanden die eindigen op .txt worden namelijk standaard met kwrite geopend.

Maar hoe is dit bestand daar gekomen. Na een korte zoekactie op het internet bleek al vlug dat het bestand afkomstig was van Acrobat Reader die gebruikt wordt om PDF documenten in de browser te openen. Al vlug bleek ook dat dit bestand wordt aangemaakt in de map van waaruit Firefox is gestart. M.a.w. dit bestand is dus waarschijnlijk nog op andere plaatsen op de harde schijf aanwezig. Dit kun je nagaan door in een Terminal venster de volgende opdracht uit te voeren:
dany@linux-bxth:~> find -L . -name 'C:\\nppdf32Log\\debuglog.txt'
find: `./.smolt': Toegang geweigerd
find: `./Documenten/lost+found': Toegang geweigerd
./Documenten/C:\nppdf32Log\debuglog.txt
find: `./Documenten/Beveiligd': Toegang geweigerd

De eigenaardige schrijfwijze van de naam van het bestand is te wijten aan het voorkomen van het backslash-teken in de bestandsnaam. Dit is een geldig teken voor een bestandsnaam, maar extra voorzichtigheid bij het opstellen van opdrachtregels is daarbij de boodschap. Zo zorgt de extra backslash voor het correct interpreteren van het backslash-teken in de bestandsnaam. Het voorkomen van backslashes wijst al op een pad met bestandsnaam voor een Windows besturingssysteem.

Het bestand bevat enkel log gegevens van wat er zich in Acrobat Reader afspeelt, handig om bij fouten op te sporen wat er tijdens en juist voor de fout gebeurde. Deze informatie is voornamelijk van belang voor debuggers (mensen die fouten in programma's opsporen). Het verwijderen van dit bestand heeft dus geen gevolgen voor de werking van uw systeem en/of Acrobat Reader zelf. Let wel Acrobat Reader zal dit bestand vroeg of laat terug aanmaken.

Acrobat Reader in Firefox uitschakelen

Na het verwijderen van alle C:\nppdf32Log\debuglog.txt bestanden op uw computer, kun je Acrobat Reader op de volgende manier in Firefox uitschakelen: Vanaf nu worden PDF documenten in Firefox beschouwd als gewone bestanden die je kunt downloaden.

Alternatieven voor Acrobat Reader in Firefox

Nu we toch in de Add-onbeheerder van Firefox zitten, kun je als volgt een alternatief voor Acrobat Reader installeren:

Vanaf nu kun je terug PDF documenten in Firefox lezen.
PDFjs

De plugin kun je desnoods terug verwijderen in het onderdeel Extensies van de Add-onbeheerder.

KDE, PDF en Firefox

Wie KDE gebruikt, weet dat Okular gebruikt wordt om PDF deocumenten te openen en te lezen. Wel er bestaat een plugin voor Firefox waardoor Firefox alle door KDE herkende bestanden binnen Firefox kan openen en weergeven. M.a.w. Okular wordt binnen Firefox gebruikt om onder andere PDF en Postscript bestanden weer te geven, Calligra Suite (alternatief voor LibreOffice) wordt binnen Firefox gebruikt om tekst, rekenbladen, enz. (zowel in OpenDocument- als in Microsoft Office formaat) weer te geven en wordt Dragonplayer gebruikt om binnen Firefox de meeste multimedia bestanden af te spelen.

Deze installatie verloopt niet via Firefox, maar via de Software site van openSUSE en is voorlopig experimenteel (dus alleen voor mensen die dit eens willen uitproberen): Klaar.
KParts