Tips en Trucs 2011

ISO-bestanden openen

Misschien weet je hoe je met opdrachten in de terminal ISO-bestanden kunt openen (mounten). Maar wist je dat het ook grafisch kon.

Silicon is een auto image beheerder en kan iso-, Squashfs en dergelijke bestanden koppelen (mounten) om ze daarna in een bestandsbeheerder te openen.

Silicon's kenmerken

De integratie met KDE 4 is perfect en dit komt doordat Silicon net zoals KDE 4 gebruik maakt van Qt4.

Silicon installeren

Silicon gebruiken

De eenvoudigste manier om Silicon te gebruiken is door rechts te klikken op een ISO-bestand en de opdracht Openen met > Silicon uit te voeren. Bij het eerste gebruik van Silicon verschijnt de assistent Silicon Wizard met een verwelkoming. Je doorloopt de assistent met de knoppen Next en uiteindelijk de knop finish. De standaard instellingen van de assistent waren voor mijn systeem goed. Na het opgeven van het root wachtwoord wordt het ISO-bestand gekoppeld aan een submap van de map /media/silicon/ en in de bestandsbeheerder Dolphin geopend. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op hetzelfde ISO-bestand en voer opnieuw de opdracht Openen met > Silicon uit om het bestand veilig te verwijderen (los te koppelen, unmounten).

Via het Kmenu > Programma's > Hulpmiddelen > Meer programma's > Auto image Manager kun je Silicon in een venster opstarten. Met de knop New Mount kun je een geselecteerd ISO-bestand automatisch aan een map koppelen. Met de knop Manual Mount kun je een geselecteerd ISO-bestand aan een geselecteerde map koppelen. Met de knop Mount List krijg je een overzicht van de gekoppelde bestanden. Met de knop Library krijg je een overzicht van jouw verzameling ISO-bestanden. Met de knop Add New kun je ISO-bestanden aan de bibliotheek (library) toevoegen. De zo opgebouwde bibliotheek ISO-bestanden kun je beheren door in het menu Tools de opdracht Easy Tagger uit te voeren.
About Silicon