Tips en Trucs 2011

openSUSE 12.1 ervaringen

Tussen Kerst en Nieuwjaar wordt de computer minder intensief gebruikt en zal het niet reageren op een email of opdracht van het werk minder gevolgen hebben dan tijdens andere perioden. M.a.w. een uitstekend moment om over te stappen op de nieuwste versie van openSUSE 12.1 en tegelijkertijd eens grote schoonmaak te houden in al onze bestanden (documenten).

Mijn laptop (de minst kritische computer) was als eerste aan de beurt (reeds bij het verschijnen van openSUSE 12.1). Na de ervaringen opgedaan met de laptop was mijn netbook aan de beurt. Deze gebruik ik dagelijks om bij een lekker kopje koffie wat lectuur door te nemen. Daarna kwam de backup computer aan de beurt. Daar deze computer de backup's (op aparte partities) van zowel de hoofdcomputer, de laptop en het netbook bevat, mocht de installatie van openSUSE 12.1 daarop niet mislukken. En uiteindelijk werd op de hoofdcomputer met alle dagelijks noodzakelijke onderdelen voor werk en privé openSUSE 12.1 geïnstalleerd.

Daarbij gebruik ik nooit de upgrade methode (heb daar persoonlijk slechte ervaringen mee), maar installeer ik openSUSE 12.1 telkens helemaal op een vers geformatteerde partitie. Deze methode gaat volgens mijn ervaringen sneller dan een upgrade waarbij je meer tijd spendeert aan het oplossen van specifieke upgrade problemen zoals het aanpassen van oude configuratiebestanden naar de nieuwe versies met soms nieuwe en/of aangepaste configuratiemogelijkheden.

De installatie

Bij de installatie gebruikte ik verschillende installatie methoden. Bij de laptop gebruikte ik de installatie DVD.

De netbook bevat geen DVD speler en heb ik via een USB-stick met een opstartbare netwerkinstallatie via het internet laten installeren. Daar mijn netbook reeds een paar jaar oud is, gebruik ik als grafische omgeving LXDE. Deze installatie nam door de traagheid van mijn netbook behoorlijk wat tijd in beslag (2 uur). Na de installatie heb ik nog wat persoonlijke instellingen aangepast (zoals een favoriete achtergrond) en klaar.

De twee overige computers werden eveneens met de installatie DVD geïnstalleerd.

Alles verliep vlot tot op het moment dat linux moet herstarten. Door problemen met de grafische kaart werd het beeld onherkenbaar. Het scherm leek op een door elkaar gehaalde puzzel, m.a.w. problemen. Ik zag echter aan de activiteit van de harde schijf (lampje lichte regelmatig op) dat de installatie lekker verder ging. Ik liet de computer dan maar rustig verder doen, misschien komt het nog wel goed. Niet dus. Nadat ik zeker was dat de installatie af was (zichtbaar aan de activiteit van de harde schijf) heb ik de computer blindelings afgesloten. Dit kan als volgt: Of als volgt

Bij het herstarten van de computers werkte alles naar behoren. M.a.w. de schermproblemen doen zich enkel voor bij een herstart van de kernel vanuit linux (kexec).

Achteraf

Na de installatie bleek niet alles Nederlandstalig te zijn. Om dit op te lossen, start je KMenu > Computer > Install/Remove Software. Na het ingeven van het root wachtwoord schakel je de menu-optie Opties > Aanbevolen pakketten negeren voor reeds geïnstalleerde pakketten uit. Nu worden extra pakketten automatisch voor installatie geselecteerd. Deze pakketten bevatten de extra taalpakketten, maar ook kleurprofielen, de flash player en MP3 (fluendo) ondersteuning. Werk de installatie van de aanbevolen pakketten af en klaar.

Om eventuele bugs en veiligheidsgaten op te vangen, voer je best ook nu reeds een update uit. Dit kan met de terminal opdrachten
sudo zypper refresh
sudo zypper up
Of via de grafisch omgeving.

Hoewel de opensource stuurprogramma's voor ATI en nVidia grafische kaarten de meeste functies ondersteunen, haal je meer uit uw grafische kaart met de gesloten stuurprogramma's van beide firma's. Voor ATI stuurprogramma's kun je terecht op de ATI pagina van openSUSE (volg de koppeling AMD FGLRX Drivers naar de 1-click install knoppen voor uw systeem). Voor nVidia stuurprogramma's kun je terecht op de NVIDIA pagina van openSUSE, waar je eveneens gebruik kunt maken van de 1-click install knoppen. Na het klikken op zo"n 1-click install knop wordt een assistent gestart waarmee de stuurprogramma's geïnstalleerd worden.

Wie zijn computer gebruikt om multimedia bestanden af te spelen (muziek, video, DVD) moet de door openSUSE meegeleverde beperkte mediaspelers vervangen door volwaardige exemplaren. Om versleutelde DVD's af te spelen heb je het pakket libdvdcss2 nodig. Het pakket libdvdcss2 kun je met de volgende terminal opdrachten installeren:
sudo zypper addrepo -f http://opensuse-guide.org/repo/12.1/ dvd
sudo zypper install libdvdcss2
Of grafisch: Daarnaast installeer ik de volwaardige mediaspelers VLC en SMPlayer uit de Packman repository (zie voor het toevoegen van deze softwarebron de methode hierboven). Wie DVD's voor eigen gebruik wil kopiëren, installeert het pakket k9copy.

Positieve verrassingen

Wat meteen opviel was dat mijn netbook veel sneller opstartte en afsloot. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de nieuwe boot methode systemd. Op de andere computers was de tijdwinst bij het opstarten veel minder zichtbaar. M.a.w. systemd heeft vooral op minder krachtige computers een duidelijke snelheidswinst.

Op school (mijn werk) zijn we overgeschakeld op de groupware Zimbra voor alle personeelsmededelingen, administratie, agenda's, email, enz. Ik gebruik reeds lang het programma Kontact om mijn emails, agenda, contacten en feeds te beheren. Bij het instellen van Kontact bleek deze perfect samen te werken met verschillende groupware pakketten, waaronder Zimbra. M.a.w. nu worden mijn emails, agenda's en contacten van het werk (Zimbra) en privé (op de lokale computer) zonder problemen in Kontact verzameld en beheerd. Wat zullen mijn Windows en Mac gebruikende collega's weer jaloers zijn.

Negatief punt en voorlopige oplossing

Op al mijn computers met een toetsenbord met numeriek klavier heb ik in de Bios of UEFI de NumLock standaard ingeschakeld. Nu blijkt dat na het opstarten van openSUSE 12.1 de NumLock steeds uitgeschakeld is. Na verschillende configuraties aangepast te hebben (van systeemtoetsenbord, naar KDE-toetsenbord) bleek geen enkele instelling de NumLock na een herstart automatisch te activeren. Na een speurtocht op het internet blijken ook andere recente distributies daar last van te hebben. M.a.w. het probleem is bekend, en er volgt dus hoogstwaarschijnlijk wel een update voor. Wie toch wil dat de NumLock automatisch na het opstarten van KDE wordt ingeschakeld kan de volgende procedure volgen: Vanaf nu wordt na het het opstarten van KDE de NumLock na een tijdje automatisch ingeschakeld.

Conclusie

Naast de vele kleine aanpassingen en verbeteringen, blijkt openSUSE en in het algemeen linux in acht maanden tijd toch weer een flinke sprong voorwaarts gemaakt te hebben. Hoewel de aanpassingen zich deze keer vooral situeren in de kernel, de onderliggende grafische motor (XOrg) en het systeem merken we toch dat alles iets soepeler loopt. En daar is het uiteindelijk toch om te doen. Ook de grafische omgeving KDE evolueert traag maar zeker. Daarbij valt op dat de meeste menubalken vervangen werden door een enkele knop links in de werkbalk. Er meer aandacht was voor de grafische vormgeving (nieuwe pictogrammen voor onder andere mappen) en de plasma omgeving op het bureaublad met zijn vele widgets (of noemen we ze gadgets of apps). Ook de onderliggende programma's waarop KDE beroep doet, werden aangepakt en geoptimaliseerd (zoekrobot). Daarnaast werden programma's zoals Dolphin en KMail verder doorontwikkeld. En waarschijnlijk zal ik de komende dagen en weken nog veel nieuwe verbeteringen mogen constateren. Wat evolueert linux toch heerlijk in de juiste richting.