Tips en Trucs 2011

OpenOffice en Google Docs

Open(Libre)Office is een uitstekend Office pakket dat met behulp van uitbreidingen kan voorzien worden van extra functies. Vanaf het begin was Google Docs een nuttige aanvulling op OpenOffice.Org. Het online Office pakket ondersteunde immers het OpenDocument formaat, waardoor je documenten kunt uitwisselen tussen OpenOffice en Google Docs. De uitwisseling gebeurt door het uploaden en downloaden van documenten, maar dit gaat vlug vervelen. De OpenOffice.org2GoogleDocs (OOo2GD) uitbreiding lost dit probleem met een vanuit OpenOffice eenvoudige upload van OpenOffice documenten naar Google Docs en het rechtstreeks in OpenOffice openen van Google Docs documenten. Het uploaden ondersteunt naast ODT documenten, ook SXW, DOC en RTF documenten. Rekenbladen kunnen geüpload worden in de formaten ODS, XLS en CVS. Presentaties in de formaten PPT en PPS.

Naast Google Docs kun je via OOo2GD je documenten ook exporteren naar Zoho en WebDAV.

Installatie

Veel distributies (waaronder OpenSUSE 11.3) installeren deze uitbreiding standaard. Indien de uitbreiding niet standaard in uw distributie aanwezig is, surf je naar de webpagina van OpenOffice.org2GoogleDocs. Klik op deze pagina op de knop Get it! en open de uitbreiding met de OpenOffice.org-extensiebeheerder. Bevestig het dialoogvenster met de vraag of de uitbreiding geïnstalleerd mag worden.

Gebruikers van een distributie met een reeds standaard geïnstalleerde versie van deze uitbreiding kunnen een recentere versie beter niet installeren. Zij wachten beter op een recentere versie via het updatebeheer van de distributie.

Na het sluiten van de Extension Manager kan de uitbreiding gebruikt worden.

OOo2GD gebruiken

Sla een met OpenOffice aangemaakte tekst op de harde schijf van uw computer op. Pas dan kun je via het menu Bestand > Google Docs & Zoho de opdracht Export to Google Docs gebruiken. Na het opgeven van de gebruikersnaam en het bijhorende wachtwoord wordt het document naar Google Docs verzonden.
Export

Het openen van een op Google Docs opgeslagen document gebeurt via het menu Bestand > Google Docs & Zoho met de opdracht Import from Google Docs. Na het opgeven van de gebruikersnaam en bijhorende wachtwoord kun je door te klikken op de knop Get list de op Google Docs opgeslagen documenten zien, selecteren en openen.
Import