MyPaint is een lichtgewicht, eenvoudig te gebruiken open source programma om te schilderen.
In tegenstelling tot de volwassen open source rasterteken programma's (zoals Krita en GIMP), probeert MyPaint niet een alleskunner te zijn: het is geen fotobewerker, het gebruikt geen paden, geometrische figuren, tekstmanipulaties of tot de verbeelding sprekende maskeer opties.
Het focust op één onderdeel, schilderen.
MyPaint is ontworpen voor drukgevoelige grafische tabletten en probeert het schildersgerief zo natuurlijk mogelijk na te bootsen. Er is maar één werktuig, namelijk een penseel waarmee je direct op de afbeelding kunt tekenen. Er zijn meerdere penseelprofielen, waaruit je kunt kiezen. Deze profielen bootsen van houtskool tot een potlood en van inkt tot waterverf na. Elk hebben ze een eigen gedrag, inclusief de manier waarop gereageerd wordt op druk, snelheid, verandering van richting en de interactie met de reeds aanwezige kleuren.
Daar MyPaint geen zo'n bekend pakket is, vind je het niet terug in de standaard softwarebronnen van de meeste distributies. Wel in aanvullende softwarebronnen. Voor openSUSE 11.4 surf je naar de site openSUSE Download. Indien je gewoon zoekt naar het pakket mypaint vind je niets. Klik op de koppeling Zoekopties en schakel de optie De home-projecten van de gebruikers insluiten in. Zoek opnieuw en het pakket mypaint wordt in de softwarebron home:malcolmlewis:Python/openSUSE_11.4 gevonden. Installeer MyPaint via de koppeling Eénklik-installeren en volg de instructies van de YAST-metapakketbehandelaar.
Je kunt MyPaint gebruiken met de muis of een ander aanwijsapparaat, maar om het onderste uit de kan te halen, heb je een grafisch tablet van Wacom of een andere bekende fabrikant nodig. De druk en hellingsgevoeligheid wordt verzorgt door XInput, waardoor bij recente distributies geen extra configuraties nodig zijn.
Bij het starten van MyPaint (K menu > Programma's > Grafisch > Raster Graphics Editor) krijg je een wit blad.
Wat ook meteen opvalt is dat MyPaint niet Nederlandstalig is (MyPaint is nochtans in vele talen vertaalt, maar nog niet naar het Nederlands, wie zich geroepen voelt kan zich steeds opgeven als vertaler).
MyPaint gebruikt twee hulpvensters: Brush selection en Color.
Het Brush selection venster toont de geïnstalleerde borstels; een borstel kies je door erop te klikken.
De beschikbare borstels worden in groepen ingedeeld, de groepsnamen vind je bovenaan het venster.
Klik op een groepsnaam om de bijhorende borstels te bekijken (met ingedrukte Ctrl-toets klikken selecteert meerdere groepen).
Elke borstelknop toont een miniatuur van het te produceren effect.
Zoals in elk tekenprogramma zijn er speciale Wis (Eraser) borstels en deze wordt automatisch gebruikt bij het wisuiteinde (Eraser end) van de tabletpen.
De kleurenkiezer werkt als een palet van een schilder; klik ergens om de actieve kleur aan te passen.
Via het menu Color > Color Sampler... krijg je een innovatief kleurenwiel met speciale opties voor het aanpassen van de kleurtoon, verzadiging en waarde.
Onder het wiel staat een kleurenbalk met recent gebruikte kleuren.
Daaronder een mogelijkheid om met schuivers (of getallen) de RGB of HSV waarden van het kleur op te geven.
Het kleurenwiel kan indien gewenst complementaire, analoge en harmonieuze kleuren van het actieve kleur weergeven.
Hoewel er in MyPaint weinig zichtbaar is, heeft MyPaint verschillende aanvullende functies.
Het schilderij lijkt een vaste grootte te hebben, maar door het verslepen van de vensterranden kun je het schilderij groter maken.
Door te slepen met de middelste muisknop (of linker- en rechtermuisknop samen) versleep je het schilderij zelf.
Standaard werk je op een enkele laag, via het menu Layers kun je lagen toevoegen.
De volgorde, dekking en achtergrond van de lagen zijn afzonderlijk in te stellen.
Op een gelijkaardige manier kun je de diameter en de dekking van de actieve borstel via het menu Brush aanpassen. Via het View menu kun je op het schilderij in- en uitzoomen en roteren. Sneltoetsen zorgen ervoor dat je de opdrachten met de ene hand kunt uitvoeren en je met de tweede hand met de pen kunt schilderen.
Hoewel MyPaint verscheidene borstels bevat, kan het zijn dat een bepaalde borstel niet helemaal werkt zoals je wilt.
MyPaint laat je toe elke borstel aan te passen.
De actieve borstel pas je aan via het menu Brush met de opdracht Brush Editor....
Elke borstel heeft 35 gedragsfactoren - vanaf de klassieke diameter en hardheid tot eigen filters.
Bovenaan kun je met behulp van de optie Live update the last canvas stroke de aanpassingen direct in het schilderij beoordelen.
Onderaan het dialoogvenster klap je best het deelvenster Edit and save brush open.
Dit deelvenster laat je toe de borstels te beheren (opslaan, verwijderen, opslaan als, enz.).
Dit deelvenster bevat eveneens een voorbeeld waar je de aanpassingen kunt volgen.
De vele borstelopties hebben eigen helpteksten die verschijnen als je een optie aanwijst. De klassieke opties en de afmetingen staan eerst: diameter, dekking en hardheid. Elke aanpassing kun je met een schuifbalk of een waarde aanpassen. Veel opties hebben een ... knop waarmee je geavanceerde instellingen kunt aanpassen. In deze geavanceerde instellingen kun je met de knop Details de aanpassingen uitvoeren op een grafische voorstelling. Al deze instellingen laten je toe een borstel aan te maken met een dynamisch gedrag waarbij de borstel anders reageert bij verschillende druk en snelheid. Gerenommeerde borstelontwerpers plaatsen hun ontwerpen op het internet, die je dan in MyPaint kunt importeren.
MyPaint gebruikt het bestandsformaat OpenRaster. Dit relatief nieuw formaat is open source en vooral bedoeld om kunstenaars in staat te stellen hun werk in verschillende programma's uit te wisselen. OpenRaster bewaart geen hoogwaardige eigenschappen zoals GIMP die gebruikt, maar is wel in staat alle MyPaint behoeften zoals lagen, dekking, enz. te verwerken.
De bedoeling is dat je een MyPaint schilderij opslaat en achteraf kunt nabewerken met GIMP. Maar aangezien het OpenRaster formaat relatief nieuw is, ondersteunt GIMP het OpenRaster formaat niet standaard. Met een plugin lukt het wel om in GIMP MyPaint schilderijen te openen en verder te bewerken. Naast het opslaan in het OpenRaster formaat kan MyPaint het schilderij ook exporteren naar het PNG en JPG formaat.
Bij het creëren van eigen werk kun je MyPaint gebruiken om te schilderen (specialist) en gebruik je voor complexe ontwerpen extra hulpmiddelen zoals GIMP om te filteren, kleurcorrecties aan te brengen, tekst toe te voegen, geometrische vormen te tekenen, enz.