Tips en Trucs 2011

LuckyBackup

Er zijn verschrikkelijk veel back-up programma's. Van zeer eenvoudig tot verschrikkelijk complex. Veel van deze back-up programma's worden nooit ontdekt en gebruikt. Sommige krijgen de erkenning die ze verdienen. LuckyBackup behoort tot de laatste categorie. Het programma won in 2009 de eerste prijs voor het beste nieuwe project van Sourceforge. En met reden. LuckyBackup is eenvoudig te bedienen en kan een back-up zowel naar een lokale als een externe computer wegschrijven - met een gebruiksvriendelijke grafische gebruikersinterface en alle mogelijkheden die je van een back-up programma verwacht.

Misschien denk je nu dat LuckyBackup enkel een thuisgebruiker kan bekoren. Niet dus. Hoewel LuckyBackup eenvoudig te bedeienen, open source en gratis is, is het een te overwegen kandidaat om in een bedrijf te gebruiken. Je kunt er geen computers mee klonen (images maken), maar wel uw gegevens veilig stellen.

Installatie

Daar LuckyBackup nog geen zo'n bekend pakket is, vind je het niet terug in de standaard softwarebronnen van de meeste distributies. Wel in aanvullende softwarebronnen. Voor openSUSE 11.4 surf je naar de site openSUSE Download. Zoek naar het pakket luckybackup. Veel van de gevonden LuckyBackup pakketten komen uit experimentele softwarebronnen (Unstabel, KDE_Release_47, Factory en Tumbleweed). M.a.w kies het pakket uit de softwarebron KDE:Extra/openSUSE_11.4 en installeer LuckyBackup via de bijhorende koppeling EƩnklik-installeren. Volg daarna de instructies van de YAST-metapakketbehandelaar.

LuckyBackup gebruiken

LuckyBackup

In deze tip toon ik hoe je een back-up maakt die je via ssh op een externe computer bewaart. Om het eenvoudiger te houden, moet je de gegevens om een verbinding met de externe computer te maken zelf ingeven. Indien gewenst kun je ssh zo instellen dat je zonder wachtwoord de ssh-verbinding maakt (zie tip Kennismaken met rsync).

Start LuckyBackup via het K menu > Programma's > Hulpmiddelen > Archievering > Backup & Synchronisatie gereedschap. Via het menu Settings > Language > 10 Dutch kun je LuckyBackup in het Nederlands gebruiken. In het hoofdvenster kun je in de Takenlijst backuptaken aanmaken. Om een op ssh gebaseerde back-up aan te maken, kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1

Klik in het paneel Taak op de knop Toevoegen.

Stap 2

Taakeigenschappen

Klik op de knop geavanceerd en vul de noodzakelijke informatie in het verschenen dialoogvenster in. Vul de volgende gegevens in:

Het Remote tabblad

Stap 3

Klik op de knop OK om de instellingen op te slaan.

Stap 4

Klik op de knop Uitvoeren om de backuptaak te starten.

Om de verbinding met de externe computer op te bouwen, moet je tweemaal het wachtwoord van de gebruiker op de externe computer ingeven. Dit kan via portefeuillebeheer (KWallet in KDE 4) of manueel. Om de veiligheid de verhogen, moet je het wachtwoord binnen een bepaalde tijd opgeven. Indien je het wachtwoord niet binnen de tijd hebt opgegeven, kan er geen verbinding met de externe computer gemaakt worden en wordt de back-up afgebroken met een foutmelding (juist zoals bij het opgeven van een foutief wachtwoord).

Bij een correct ingestelde backuptaak en het binnen de tijd opgeven van het correcte wachtwoord zie je de voortgang van de backup met behulp van een groeibalk en tekstberichten in het LuckyBackup venster. Na het beƫindigen van de back-up krijg je een overzicht van de uitgevoerde backuptaak.

Om geen wachtwoorden te moeten ingeven (dit is nodig voor geplande back-ups), moet je gebruik maken een ssh verbinding zonder wachtwoorden (zie hierboven).

Conclusie

Zoals elk goed back-up programma is LuckyBackup eenvoudig te bedienen. M.a.w. geef LuckyBackup een kans en probeer het uit. Let wel dat voordat je LuckyBackup intensief gaat gebruiken je zijn functies, werking en bediening uitvoerig hebt getest (leren kennen). Maar dit geldt voor alle back-up software.