Tips en Trucs 2011

De computer automatisch afsluiten

Mijn TV is mijn computer. Met andere woorden mijn computer kan via een TV-kaart als TV gebruikt worden. De programma's die ik wil bekijken worden soms in de late uurtjes uitgezonden. Geen probleem, de computer neemt de uitzending op de harde schijf op. Na de opname wordt de computer automatisch uitgeschakeld. En je kunt nog wel wat andere toepassingen voor het automatisch uitschakelen van een computer bedenken (zoals na het voltooien van een back-up, enz.). In Gnome gebruik je GShutdown en in KDE KShutdown om de computer op een bepaald tijdstip uit te schakelen.

De installatie van KShutdown.

KShutdown kun je in de meeste distributies in pakketvorm installeren. Indien dit niet mogelijk is, kun je steeds gebruik maken van hier af te halen broncode. Voor OpenSUSE 11.3 ga je als volgt te werk:

De mogelijkheden van KShutdown

Gebruik KMenu > Programma's > Systeem > Configuratie > System Shut Down Utility om KShutdown te starten.

KShutdown

In KShutdown kun je een datum/tijd of een tijdsverloop instellen. Daarna klik je OK. Naast het gebruik van tijden kun je ook wachten op het afsluiten van een bepaald programma.

Naast het afsluiten van de computer kan KShutdown de computer herstarten, in slaapstand plaatsen, vergrendelen of de gebruiker afmelden. Mocht dit niet volstaan, gebruik dan de Extra actie waarmee je een programma of verbinding kunt afsluiten. De Extra acties kun je zelf uitbreiden met eigen opdrachten.