Tips en Trucs 2011

Eén programma in Kiosk mode starten

Bij een systeem dat in Kiosk mode werkt, kan de gebruiker maar één programma gebruiken. Dit programma start bij het opstarten van de computer automatisch op en is steeds schermvullend. De Kiosk mode wordt veel gebruikt in bedrijven, kantoren en internetcafés waarbij de gebruikers enkel toegang hebben tot één of een beperkt aantal programma's.

In het verborgen bestand .xsession in de Persoonlijke map wordt bepaald hoe de grafische omgeving X moet opstarten. De meeste distributies regelen het starten van de grafische omgeving voor alle gebruikers met bestanden in de map /etc/X11/. Pas als in de Persoonlijke map het bestand .xsession staat, wordt de persoonlijke (enkel voor deze gebruiker) manier in dit bestand gebruikt om de grafisch X omgeving op te starten. M.a.w. bij de meeste distributies staat er standaard geen .xsession bestand in de Persoonlijke map.

Ga als volgt te werk om firefox in Kiosk mode te starten. Opgelet: Zorg dat je weet (begrijpt) wat je doet. Na het activeren van de Kiosk mode kun je enkel nog Firefox gebruiken. M.a.w. zorg dat je de originele toestand nog kunt herstellen.

Met behulp van exec wordt in het voorbeeld firefox opgestart. Met de optie javascript:resizeTo\(screen.width,screen.height\) wordt firefox schermvullend gemaakt. Met extra javascript kun je een standaard pagina openen, enz.

Na de herstart kun je nog aanpassingen aanbrengen door naar een tekstterminal te schakelen (Alt+Ctrl+F1), in te loggen en het .xsession bestand verder aan te passen of te herstellen naar de originele toestand (in openSUSE 11.4 gewoon verwijderen). In openSUSE 11.4 schakel je met Alt+Ctrl+F7 terug naar de grafische omgeving.