Tips en Trucs 2011

Kalenders maken met GIMP

Eén van de grote voordelen van GIMP is de uitbreidbaarheid met nieuwe functies. Met behulp van insteekmodules (plugins) kun je GIMP uitbreiden met functies waarvoor je normaal andere programma's nodig hebt. Hoewel het nieuwe jaar reeds een paar dagen oud is, gaan we beter laat dan nooit een eigen kalender maken. Daarbij maak ik gebruik van de insteekmodule Calendar Generator van Moritz Mekelburger. Een variant van deze kalender insteekmodule vinden we terug op de site Naturfotokalender. Deze kalender insteekmodule is ontworpen door Duitstaligen. En aangezien GIMP insteekmodules open source scripts zijn die je met elke teksteditor kunt aanpassen, heb ik deze vertaalt naar het Nederlands en ondertussen aangepast aan de nieuwere menustructuur van GIMP 2.6. Alternatieve GIMP kalender insteekmodules kun je vinden op de site GIMP Plugin Registry.

Installatie van de kalender insteekmodule

De insteekmodule Calendar Generator is nu in het menu Filters in het submenu Kalender beschikbaar.

Kalenders maken

Een kalender in een nieuwe afbeelding

Voer in het menu Filters > Kalender de opdracht Transparante kalender... uit.
Transparant
De instelmogelijkheden van het dialoogvenster lijken me duidelijk. De herkomst van het programma blijkt vooral uit de vervolgkeuzelijst Land waar alleen Duitse feestdagen vermeld staan. Klik op de knop OK om een nieuwe maandkalender aan te maken. Deze maandkalender kun je afzonderlijk gebruiken of met behulp van kopiëren en plakken in andere afbeeldingen gebruiken.
Transparante kalender

Een kalender aan de huidige afbeelding toevoegen

Een jaarkalender maken

Een jaarkalender kun je snel met enkele bewerkingen aanmaken. Hieronder staan de 12 afbeeldingen met de kalender, deze afbeeldingen heb ik gecomprimeerd opgeslagen in het downloadbare bestand jaarkalender.tar.gz.
Jaarkalender

Nawoord

Hoewel er nog andere insteekmodules bestaan om kalenders in GIMP aan te maken, gebruik ik nog steeds deze goeie oude getrouwe. Dankzij het feit dat GIMP insteekmodules eenvoudig in een teksteditor zoals KWrite aangepast kunnen worden is het vertalen van zo'n insteekmodule een kwestie van woorden en zinnen vertalen. Mochten er mensen met programmeerervaring en kennis van onze Belgisch/vlaamse feestdagen, dan kunnen die het programma eveneens aanpassen om deze feestdagen in de kalenders te plaatsen. Een tip: baseer je op de berekening van de Duitse feestdagen.