Tips en Trucs 2011

Printer delen

Computergebruikers met thuis meer dan één computer wisselen bestanden uit via een netwerk. Dit netwerk kan ook gebruikt worden om een printer aangesloten op één computer te delen waardoor op het netwerk aangesloten computers zonder printer via de gedeelde printer kunnen afdrukken. Linux heeft met het afdruksysteem CUPS alles in huis om dit eenvoudig mogelijk te maken.

De firewall openen voor printerverkeer

Op de computer met de printer (server) moet je de firewall zo instellen dat de afdrukgegevens van andere computers (clients) doorgelaten en dus verwerkt kunnen worden. Zo open je de firewall voor printergegevens (TCP-poort 631) met YaST (openSuSE):

Het IP-adres van de computer opzoeken

Naast het openen van de Firewall, heb je om een gedeelde printer op de computer bereikbaar te maken zijn IP-adres (of netwerknaam) nodig. Dit kun je als volgt opzoeken: Indien de computer dagelijks gebruikt wordt, verandert dit IP-adres niet. Indien uw router het IP-adres toch steeds verandert, kun je de router opdracht geven vaste IP-adressen of netwerknamen te gebruiken. Raadpleeg daarvoor de handleiding van uw router.

De printer delen

De gedeelde printer gebruiken

Op een computer zonder printer moet je de volgende procedure volgen om op de gedeelde printer te kunnen afdrukken: Vanaf nu kun je de gedeelde printer vanuit elk programma gebruiken alsof het een gewone printer is. De gedeelde printer kreeg als naam rawqueue. Vergeet niet dat om de gedeelde printer te kunnen gebruiken zowel de printer als de computer waarop de gedeelde printer is aangesloten, opgestart moeten zijn