Tips en Trucs 2011

Dubbele bestanden opsporen en opruimen

Als je na jaren duizenden muziek, film of andere bestanden hebt verzameld, dan staan sommige bestanden verschillende keren op uw harde schijf. Hoewel harde schijven steeds meer kunnen opslaan, blijven dubbele bestanden een verspilling van harde schijf ruimte. Deze bestanden handmatig opsporen en verwijderen is niet te doen. Er bestaan echter hulpmiddelen om je daarbij te helpen.

FSlint (File System Lint) is zo'n hulpmiddel. Het werkt zowel grafisch (GUI) als via de opdrachtregel (terminal). Hoewel FSlint ontworpen is voor de grafische Desktop Gnome, werkt het ook perfect in KDE. Naast het opsporen van dubbele bestanden kun je FSlint gebruiken om te zoeken naar problematische bestandnamen (bestandsnamen waarin tekens staan die je beter niet in bestandsnamen gebruikt), tijdelijke bestanden, verbroken (snel)koppelingen, lege mappen, niet gestripte programma's, en dergelijke meer.

De installatie van FSlint.

FSlint kun je in de meeste distributies in pakketvorm installeren. Indien dit niet mogelijk is, kun je steeds gebruik maken van hier af te halen broncode. Voor OpenSUSE 11.3 ga je als volgt te werk:

Na de installatie kun je het programma starten via het Kmenu > Systeem > Bestandssysteem > File System Lint.

FSlint gebruiken

FSlint is eenvoudig te gebruiken, standaard wordt de map Documenten doorzocht. Je kunt daar zelf andere mappen aan Toevoegen of gebruik maken van Gevanceerde zoekparameters (tabblad).

Na het opgeven van de zoekpaden, klik je op de knop Zoeken en FSlint gaat onmiddellijk op zoek naar de dubbele (of andere) bestanden. Na het beƫindigen van het zoeken, worden de resultaten overzichtelijk weergegeven. Je krijgt daarbij de kans de gevonden bestanden op te slaan, te verwijderen of samen te voegen.
FSlint

Dit was het. En nu aan de slag om die ruimteverslindende dubbele bestanden op te ruimen. Wees toch maar voorzichtig en niet te onbezonnen, je weet maar nooit dat je de opruimactie later niet beklaagd.