Tips en Trucs 2011

Bestanden extern beheren

In deze tip bekijken we hoe je met KDE bestanden kunt overzetten naar of van een externe server. M.a.w. we gaan bestanden van een FTP server downloaden en/of bestanden opslaan via SSH.

KDE 4 bevat geen standaard FTP client. Er bestaan enkele programma's van derden zoals Kasablanca of KFTPgrabber, maar deze zijn nog niet volledig aangepast aan KDE 4. Het goede nieuws is dat je om bestanden op externe computers te beheren deze programma's niet nodig hebt. KDE heeft namelijk een zeer krachtig alternatief.

Eenvoudige bestandsoverdracht

Elke KDE toepassing is in staat een externe computer te bereiken. Naar gelang de taak die je wilt uitvoeren, kies je een KDE toepassing. Om bijvoorbeeld een externe computer (server) te verkennen, gebruik je best de bestandsbeheerder Dolphin of de browser Konqueror. Om een webpagina aan te passen kun je Quanta gebruiken. Wij gaan Dolphin gebruiken om via FTP bestanden te verzenden en te ontvangen.

Een verbinding maken met een FTP server

Om een verbinding met een FTP server op te zetten, start je Dolphin en klik je op de vrije ruimte in de locatiebalk. Typ het adres van de server in de locatiebalk. Vergeet niet te beginnen met ftp://
Dolphin FTP

Als de server een authenticatie vereist, krijg je een dialoogvenster om uw gebruikersnaam en wachtwoord in te geven. Let op het vinkje bij Anoniem, dit moet je meestal uitschakelen. Dolphin onthoudt het wachtwoord in KWallet (het KDE portefeuillesysteem). Om sneller te werken kun je de gebruikersnaam en het wachtwoord direct in de locatiebalk typen: ftp://gebruikersnaam:wachtwoord@ftp.server.org. Daar dit niet zo veilig is, raden we deze methode af. De gegevens zijn niet alleen zichtbaar in de locatiebalk, maar worden ook zonder versleuteling in uw persoonlijke map opgeslagen. M.a.w. iedereen die toegang heeft tot uw persoonlijke map kan de gebruikersnaam en het wachtwoord achterhalen. De inloggegevens opslaan in KWallet is veel veiliger, op voorwaarde dat je KWallet met een veilig wachtwoord gebruikt.

Andere protocollen

FTP is maar één voorbeeld van de vele door KDE ondersteunde protocollen. Om een lijst te zien van de ondersteunde protocollen maak je de locatiebalk leeg (vijfhoekig zwart pictogram met witte X, rechts op de locatiebalk). Aan de linkerkant van de locatiebalk verschijnt tussen het mapje en het tekstvak een extra knop. Klik op deze knop om de ondersteunde protocollen te zien.
Protocollen

Bij het gebruik van het fish protocol krijgt het bestand bij het overzetten een foutieve datum/tijd (KDE bug #55804). Dit kun je omzeilen door gebruik te maken van het SFTP protocol.

Dolphin als standaard FTP client gebruiken

Om een vertrouwde standaard FTP client na te bootsen, gebruik je een gesplitste weergave (werkbalkknop Splitsen).
Splitsen

Een externe map aan het paneel Plaatsen toevoegen

Sleep de externe map naar de plaats in het paneel Plaatsen waar je de externe map wilt en los de muisknop.
Plaatsen

Directe toegang tot externe bestanden in toepassingen

Bijna elke KDE toepassing kan externe mappen en bestanden gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld in KWrite een extern bestand openen met behulp van het menu Bestand en de opdracht Openen....
KWrite

Daarna kun je de tekst aanpassen. Bij het opslaan van de aangepaste tekst, wordt deze direct op de server geplaatst. Daardoor hoef je het tekstbestand niet te downloaden, om het daarna aan te passen en terug up te loaden.

Instellingen aanpassen

Soms moet je de manier waarop de verbinding met een externe computer tot stand komt, kunnen aanpassen (bijvoorbeeld Passieve modus bij FTP verbindingen). Dit kan via K menu > Favorieten > Systeeminstellingen > Netwerkinstellingen > Verbindingsvoorkeuren.
Verbindingsvoorkeuren