Tips en Trucs 2011

E-boeken lezen met FBReader

FBReader is een e-boek (e-book) lezer voor verschillende systemen en ebook-formaten.

Belangrijkste kenmerken:

Installatie van FBReader

FBreader kun je in de meeste distributies in pakketvorm installeren. Indien dit niet mogelijk is, kun je steeds gebruik maken van hier af te halen broncode. Voor OpenSUSE 11.4 ga je als volgt te werk:

Na de installatie kun je het programma starten via het Kmenu > Programma's > Kantoortoepassingen > Documentviewer > E-book reader.

FBReader gebruiken

Bij de eerste start wordt een korte handleiding in de e-boek lezer geopend.

Met de knop Bibliotheek tonen in de werkbalk beheer je de boeken die je reeds in FBReader hebt geopend.

Met de knop Bestand aan de bibliotheek toevoegen kun je een boek in FBReader openen. Bij het openen van een boek kun je de over het geopende boek gevonden informatie manueel aanpassen. Deze informatie wordt gebruikt om het geopende boek in de bibliotheek op te nemen. Boeken kun je op het internet kopen, of wie FBReader eerst eens wil uitproberen kan gratis (ook Nederlandstalige) boeken afhalen (downloaden) van sites zoals Project Gutenberg.
FBReader

Met de knop Zoeken in netwerkbibliotheken kun je op ingebouwde online bibliotheken boeken in FBReader openen. Nederlandstalige boeken vindt je in de online bibliotheek van ManyBooks.
FBReader

Naast een bediening met het toetsenbord kun je FBReader bedienen met het navigatiepaneel in de werkbalk. Dit navigatiepaneel vraagt in het begin een zekere gewenning. De knop Inhoudsopgave maakt automatisch een navigeerbare inhoudsopgave van het boek op. Je kunt daarin eenvoudig op de naam van een hoofdstuk klikken om naar het begin van dit hoofdstuk de gaan.

De werkbalk bevat eveneens knoppen om tekst in het boek te zoeken (handig om te zoeken in naslagwerken).

De knop Toon boek informatie laat het dialoogvenster verschijnen met de informatie van het boek. Daarin kun je allerlei informatie over het boek aanvullen of verbeteren.

Met de knop Toon voorkeuren kun je FBReader uitgebreid configureren.
FBReader

Met de knop Text draaien kun je de weergave van het boek roteren.

Samenvatting

FBReader is een klein en handig programma dat je op verschillende soorten toestellen kunt gebruiken om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier e-boeken te lezen.