Tips en Trucs 2011

Jagen op virussen

Clamav is het populairste vrij antivirusprogramma voor Linux (scant hoofdzakelijk naar Windows virussen, of wat had je gedacht). Clam is echter een programma voor de terminal waardoor je je wat moet inwerken. Er bestaan echter grafische programma's om clamav op een eenvoudige manier te bedienen. De twee populairste zijn clamtk en Klamav.

Clamtk gebruikt Perl-tk voor de grafische gebruikersomgeving en is voor verschillende distributies beschikbaar. Voor openSUSE kun je terecht op de site http://software.opensuse.org waar je na de keuze van de openSUSE-versie die je gebruikt op zoek gaat naar het pakket clamtk. Vanuit de softwarebron security/openSUSE_11.4 kun je voor openSUSE 11.4 het pakket clamtk installeren door op de Eénklik-installeren koppeling te klikken. Na het openen van het YaST Meta Package met YaST-metapakketbehandelaar volg je de assistent om het pakket te installeren. Na de installatie van clamtk zelf, installeer je via de standaard installatieprocedure (K menu > Computer > Software installeren/verwijderen) best nog het pakket clamtk-lang om het programma in het Nederlands te kunnen gebruiken.

Om recente virussen op te sporen moet je minstens éénmaal per dag de database met virusdefinities opwaarderen (updaten). Dit verloopt het best automatisch (dan vergeet je het zeker niet). Dit gaat als volgt:

Bij de eerste start van de ClamTk Virusscanner (K menu > Programma's > Systeem > Beveiliging > Virus Scanner) krijg je een dialoogvenster met Virusdefinitie-opties. Aangezien we hierboven de virusdefinities automatisch lieten bijwerken, kun je kiezen voor Automatisch. Om deze instelling te wijzigen, kun je gebruik maken van het menu Geavanceerd > AV-instellingenwizard opnieuw uitvoeren.
ClamTK

In de ClamTk Virusscanner zelf kun je de Persoonlijke map, een Bestand of de inhoud van een Map met een simpele klik op een knop in het deelvenster Acties op virussen scannen.
ClamTK

Indien er virussen gevonden werden, wordt een dialoogvenster met de gevonden virussen geopend. In dit dialoogvenster kun je rechts klikken op een gevonden virus om het virus te verwijderen of in quarantaine te plaatsen.
ClamTK

Aangezien Linux niet zo door virussen belaagd (geterroriseerd) wordt, gebruik ik dit meestal om mijn USB-sticks en USB harde schijf op virussen te controleren na het aansluiten op een Windows computer (bijvoorbeeld op school, waar iedereen toegang heeft tot de computers en het internet en waar de computers regelmatig een virusinfectie opdoen).