Tips en Trucs 2010

top hack

top is een handig hulpprogramma om een overzicht te krijgen van het gebruik van uw systeem. Het wordt gestart vanaf de opdrachtregel en geeft veel nuttige informatie weer, met inbegrip van CPU- en geheugengebruik, het aantal lopende processen, de belasting, de veelvraten en andere nuttige info. Standaard wordt het top verslag om de 3 seconden vernieuwd.
top hack

De meesten onder ons maken op deze manier gebruik van top, we starten top in de terminal, volgen een paar seconden de statistieken en sluiten dan genadig af om ons werk voort te zetten.

Maar wat als je het gebruik van uw systeem zonder toezicht in de gaten wilt houden? Met andere woorden, laat een hulpprogramma voor systeembeheer draaien en verzamel om de zoveel tijd systeeminformatie dat naar een logbestand weggeschreven wordt. Of nog beter, wat als je een dergelijk hulpprogramma slechts voor een bepaalde periode wilt draaien, wederom zonder enige interactie met de gebruiker?

Er zijn verschillende oplossingen:

In plaats van je energie in een script te stoppen, gebruik je beter de veel eenvoudiger oplossing: top in batch modus.

top kan in batch modus zijn werk zonder interactie vervullen. Tussentijden en het aantal herhalingen kunnen daarbij ingesteld worden.

Een voorbeeld:
top -b -d 10 -n 3 >> top-bestand
top werkt in batch modus (-b). Wordt om de 10 seconden herhaald (-d) en dit 3 maal (-n). De resultaten worden naar een bestand geschreven.
top hack