Tips en Trucs 2010

Uw belastingsaangifte online invullen

Jawel de tijd om uw belastingsaangifte in te vullen is terug aangebroken. Nu de papieren versie een stuk complexer is geworden, kijken we allemaal uit naar de vooringevulde versie op het Internet. Volgens de officiële site (Tax-on-Web) hebben we daarvoor een token of eID nodig. De token is een kaart met nummers die je moet aanvragen en die je dan kunt gebruiken om u op de site van Tax on Web aan te melden. De eID is uw elektronische identiteitskaart waarmee je je eveneens op de site van Tax on Web kunt aanmelden. Naast uw elektronische identiteitskaart heeft u een gepaste kaartlezer nodig en uw pincode. Ik gebruik de officiële kaartlezer (ACR38U) die je via een USB poort op uw computer kunt aansluiten. Op de site eID staat de installatieprocedure en jawel ook voor Linux. De aangeboden software is echter enkel te gebruiken op oude Fedora 12 en Ubuntu 9.10 distributies. Daarnaast werkt deze software enkel op 32 bits systemen (niet meer van deze tijd). Daarom ging ik ten rade bij Novell zelf (EID-belgium) met de volgende installatie procedure:

 1. Installeer via K menu > Computer > Software installeren de pakketten 'eID-belgium' en 'eIDconfig-belgium'.
 2. Installeer via Software installeren het pakket met het PCSC stuurprogramma (driver) voor uw kaartlezer. Voorbeeld: voor een ACR 38 kaartlezer, installeer je het pakket 'pcsc-acr38'.
 3. Controleer via K menu > Computer > YaST > Systeem > Systeemservices (Runlevel) of de 'pcscd' dienst geactiveerd is. Hoewel in de kolom Aan staat naast de pcscd dienst, merken we een ook een sterretje op. Dit sterretje wijst op het feit dat de service actief is, maar niet werkt. Selecteer de dienst pcscd en klik op de knop Activeren om de dienst te activeren en op te starten. De reden waarom de dienst pcscd niet werkt, wordt nu duidelijk. De dienst pcscd heeft andere diensten nodig om zijn werk te kunnen uitvoeren. Na de bevestiging om deze afhankelijke diensten te starten, werkt ook onze pcscd dienst (sterretje is verdwenen). Om de dienst pcscd te laten werken, kon je ook de computer opnieuw opstarten (maar deze oplossing is mooier).
 4. Sluit de kaartlezer op uw computer aan.
 5. Plaats uw elektronische identiteitskaart in de kaartlezer.
 6. Start de eID Configuratie software via K menu > Programma's > Systeem > Beveiliging > Activeer toepassingen voor eID Systeem of voer de opdracht eidconfig-belgium uit.
 7. Wacht even tot de kaartlezer de gegevens van uw identiteitskaart heeft ingelezen.
EID

Na het starten van de eID Configuratie software, kan je op het tabblad Toepassingen bepalen met welke software je de elektronische identificatie wilt gebruiken. Voor Tax on Web moet je enkel Firefox aanvinken (indien gewenst kan je eID ook gebruiken met openOffice.org, Evolution en Thunderbird).

Op het tabblad Kaart Informatie kan je na het plaatsen en uitlezen van de elektronische identiteitskaart de Naam, Voornaam, Geboortedatum en Nationaal nummer van de houder aflezen. Nog meer informatie krijg je bij het klikken op de knop Toon alle informatie. Dit extra dialoogvenster heeft een tabblad Certificaten waarop je informatie vindt over de certificaten die je nodig hebt om je aan te melden op bijvoorbeeld de Tax-on-Web site, met o.a. de geldigheidsperiode van de certificaten. Klik op de knop Sluiten om dit extra dialoogvenster te sluiten.

Op het laatste tabblad Wijzig PIN kan je de PIN code van uw kaart wijzigen. Enkel en alleen als je de huidige PIN code van de kaart kent.

Nu Firefox nog op de hoogte brengen van de eID certificaten. Op de site van eID vond ik bij de FAQ een onderdeel over de middleware (eID software) en Firefox 3. Het lijkt alsof eID niet ontwikkeld werd voor moderne systemen en software (moeite met 64 bits systemen, recente browsers). Maar steeds is een kant en klare oplossing te vinden, en deze keer op de site van eID zelf in de vorm van een PDF document voor Firefox 3 gebruikers (weliswaar de Windows versie). Ziehier een vertaling van de werkwijze voor Firefox 3 onder Linux:

 1. Surf naar https://www.mijndossier.rrn.fgov.be/. Je krijgt een Waarschuwing dat de verbinding niet beveiligd is.
 2. Klik in Firefox op de koppeling (hyperlink) Ik begrijp de risico's.
 3. Klik op de knop Uitzondering toevoegen....
 4. Klik in het dialoogvenster Beveiligingsuitzondering toevoegen op de knop Certificaat ophalen.
 5. Klik op de knop Beveiligingsuitzondering bevestigen.
 6. Bevestig het dialoogvenster Gebruikersidentificatieverzoek.
 7. Typ uw PIN code in en klik op de knop OK.
 8. Klik op de taal naar keuze en bekijk uw online dossier.

Opmerking: Plaats voor je een website met eID aanmelding wilt bezoeken uw elektronische identiteitskaart in de kaartlezer, wacht even tot de kaartgegevens ingelezen zijn en surf dan pas naar de beveiligde site. Indien de elektronische kaart nog niet ingelezen is (of helemaal ontbreekt), krijg je een webpagina die The page requires a client certificate als titel heeft. Plaats dan alsnog de identiteitskaart en klik op de werkbalkknop Huidige pagina vernieuwen. Mocht dit niet lukken, sluit Firefox dan af, start Firefox opnieuw en surf nogmaals naar de beveiligde site. Dit werkt altijd.

Nu enkel nog surfen naar Tax-on-Web, u aanmelden met eID en uw belastingsaangifte online invullen en doorsturen. Klaar.