Tips en Trucs 2010

Sound Converter

Ik bewaar mijn muziek allemaal in het vrije, open standaard Ogg Vorbis-formaat. De belangrijkste redenen om dit te doen zijn:

Wat als je grote verzameling van muziekbestanden in mp3-formaat wilt omzetten naar het ogg-formaat? Een grote verzameling muziekbestanden met opdrachten één voor één omzetten is onbegonnen werk. Dus besloot ik dat het tijd was om te zoeken naar een hulpmiddel dat de conversie kan automatiseren. Het hulpmiddel moest daarbij gemakkelijk te installeren en te gebruiken zijn. Dit kan nieuwe gebruikers overtuigen om terug te deinzen voor een DRM-formaten en/of gesloten formaten. En voor nieuwe gebruikers en waarom ook niet voor gevorderde gebruikers, hoe gemakkelijker hoe beter. En met dat in gedachten kwam ik terecht bij Sound Converter.

Sound Converter is een op GNOME gebaseerd conversie-hulpmiddel die de volgende media-formaten kan openen (alles wat de bibliotheek GStreamer kan lezen): Eenmaal geopend, kan Sound Converter het bestand converteren naar:

De beste eigenschap van Sound Converter is dat het in staat is een enkel bestand of een map met bestanden te converteren. Voeg daar de eenvoudige bediening van de meeste GNOME toepassingen aan toe en je hebt de ingrediënten voor een perfecte oplossing. Hoog tijd om Sound Converter te installeren.

Sound Converter installeren

Sound Converter kan je vinden in de softwarebron van PackMan. Om Sound Converter in openSUSE 11.2 te installeren doe je het volgende: Na de installatie bleek Sound Converter niet te willen opstarten. Om te weten waarom Sound Converter niet wilde opstarten, starte ik de terminal en probeerde ik Sound Converter op te starten met de opdracht soundconverter. Daarbij verscheen de foutmelding: /usr/bin/python: symbol lookup error: /usr/lib64/python2.6/site-packages/gst-0.10/gst/interfaces.so: undefined symbol: gst_stream_volume_format_get_type. Na wat speurwerk op het internet vond ik op het OpenSUSE forum de oplossing:

Als je Sound Converter start via de terminal, weet je meteen ook dat je elementen (codecs) nodig hebt om bepaalde niet vrije bestandsformaten te kunnen aanmaken (het pakket lame voor MP3 en faac voor AAC).

Sound Converter gebruiken.

De Sound Converter toepassing staat in het menu Programma's > Multimedia > Mediabewerking > Geluidsformat omzetten van de KDE desktop. Bij het opstarten van Sound Converter wordt je begroet door een zeer eenvoudig hoofdvenster. De ontwikkelaar had duidelijk eenvoud in het achterhoofd bij het maken van de interface voor dit hulpmiddel.
SoundConvertor

Het enige wat je te doen staat, is het toevoegen van bestanden en/of mappen aan de lijst en op Converteren klikken. Bij het toevoegen van een MP3-bestand kreeg ik een KDialog melding waarin gevraagd wordt of er naar een geschikte codec gezocht moet worden. Na het klikken op de knop JA kwam ik terecht op de openSUSE internet pagina waar uitleg staat over Proprietary Multimedia Support in openSUSE. Daar MP3 geen vrije codec is en dus niet standaard in openSUSE is opgenomen, kan je deze na registratie gratis downloaden van de site van Fluendo. Na het downloaden van het pakket fluendo-codecs-mp3-11-3.x86_64.rpm kan je het installeren door er rechts op te klikken en de opdracht Openen met Software installeren te starten. Na het opgeven van het wachtwoord is de Fluendo MP3 codec geïnstalleerd. Na een herstart van Sound Converter kan het MP3-bestanden openen en converteren naar andere vrije bestandsformaten. Standaard converteert Sound Converter muziekbestanden naar het Ogg Vorbis formaat en wordt het geconverteerde bestand in dezelfde map als het originele bestandsformaat geplaats. Uiteraard kan je Sound Converter instellen om aan andere behoeften te voldoen. Daarvoor klik je op het menu Bewerken en selecteer je Voorkeuren.
Voorkeuren
Bij de voorkeuren worden de volgende opties ingesteld: