Tips en Trucs 2010

Een screencast maken met recordmydesktop

Recordmydesktop is een hulpmiddel voor de terminal die het mogelijk maakt om je gehele Linux-desktop te registreren en op te slaan als een Ogg Theora video. Recordmydesktop heeft GTK (Gnome) en Qt (KDE) frontends (grafische gebruikers interfaces). In openSUSE is recordmydesktop-qt beschikbaar in de installatiebron van Packman. Om recordmydesktop in openSUSE te installeren, surf je naar site van Packman en zoek je naar het pakket recordmydesktop-qt. Klik op de knop 1 click install en volg de installatie assistent om recordmydesktop voor KDE te installeren.

De eenvoudigste manier om het bureaublad op te nemen, is door de opdracht recordmydesktop zonder argumenten in een terminal te starten, dan doen wat je wilde doen, en wanneer je voelt dat de screencast voorbij is, druk je de toetscombinatie Ctrl + C in de terminal waar je recordmydesktop hebt opgestart. Daarna start het codering van de video naar Ogg Theora, dat kan een tijdje duren. Standaard wordt de video opgeslagen in het bestand out.ogv, gelegen in dezelfde map waar je recordmydesktop hebt opgestart.

Op systemen met een Intel HDA geluidskaart kreeg ik een Broken pipe: Overrun occurred foutmelding. Na wat speurwerk op het internet vond ik twee oplossingen: recordMyDesktop

Je kan het videobestand direct een naam geven met:
recordmydesktop -o mijn_screencast.ogv

Of codeer de video tijdens het opnemen, waardoor je na het drukken van de toetscombinatie Ctrl+C niet moet wachten met:
recordmydesktop --on-the-fly-encoding mijn_screencast.ogv

Je kan een bepaald schermgebied opnemen met:
recordmydesktop -x x_positie -y y_positie --width breedte --height hoogte

Nog enkele nuttige argumenten voor recordmydesktop zijn:

Wie recordmydesktop grafisch wil bedienen, kan gebruik maken van qt-recordMyDesktop.
recordMyDesktop