Scratch is een interpreterende dynamische visuele programmeertaal die hoofdzakelijk gebruikt wordt om kinderen (8 jaar en ouder) te leren programmeren. De kinderen kunnen er spellen, video's en muziek mee maken. De naam Scratch is afkomstig van het scratchen van muziekplaten. De naam verwijst naar het hergebruiken van bestaande stukjes. In Scratch kunnen interactieve onderdelen, afbeeldingen en muziek in een programma ingevoegd worden om nieuwe combinaties te vormen. Op deze manier komen beginners snel tot een bruikbaar resultaat en worden zo aangemoedigd om nog meer te programmeren. Scratch bevat een eigen editor (IDE) om de programmacode te produceren. Deze code kun je met behulp van een interpreter in Windows, Mac OS X en Linux afspelen. De code kan ook op het internet gepubliceerd worden en wordt dan in de browser afgespeeld.
In openSUSE kun je het pakket scratch installeren via de website http://software.opensuse.org. Zoek op de site naar het pakket scratch en installeer het gevonden pakket met de koppeling EƩnklik-installeren.
Na de installatie kan je Scratch starten via K menu > Programma's > Ontwikkeling > Scratch.
Om in het Nederlands te werken, klik je op de knop · Languages · en klik op de taal Nederlands.
Programmeren kan je het best leren door veel ervaring op te doen. Deze ervaring bouw je op door de handleiding op de site http://info.scratch.mit.edu/Support te lezen. De handleiding is Engelstalig en gebruikt de methode "al doende leert men". Na het doorwerken van de handleiding kan je projecten van anderen bekijken via de knop Openen en via de website http://scratch.mit.edu/galleries/browse/newest. Begin met kleine, eenvoudige projecten waarbij je met vallen en opstaan leert programmeren. Kleine eenvoudige projecten vind je op kaarten. Deze kaarten bevatten per kaart een oplossing voor een bepaald probleem en bestaan in het Nederlands (http://info.scratch.mit.edu/Languages). Na een tijdje ontdek je de mogelijkheden van het programmeren en ga je steeds complexere programma's schrijven.