Tips en Trucs 2010

PDF documenten naar een afbeelding omzetten

In deze tip toon ik hoe elke pagina van een PDF document naar een afbeelding wordt omgezet. Deze omzetting kan met een eenvoudige opdrachtregel in de terminal. Voor deze klus zet ik het gereedschap ImageMagick in. ImageMagick is een populair gereedschap met een ongeƫvenaarde veelzijdigheid in het bewerken van afbeeldingen. De omzetting van PDF documenten naar afbeeldingen kan ook door andere programma's uitgevoerd worden. Enkel de werkwijze met ImageMagick komt in deze tip aan bod.

De meeste distributies hebben ImageMagick standaard reeds geĆÆnstalleerd. Zoniet installeer je het pakket ImageMagick via het softwarebeheer van uw distributie (voor openSUSE kan dit met de opdrachtregel sudo zypper install imagemagick.)

Maak vervolgens een map aan (vb: mkdir PDF2img). Kopieer het om te zetten PDF document naar de pas aangemaakte map (vb: cp Documenten/SNT/Linux/LINUX1SP09.pdf PDF2img/). Ga in de terminal naar deze map (vb: cd PDF2img/). Start met de opdracht convert LINUX1SP09.pdf bladzijde.png de omzetting. Deze omzetting neemt afhankelijk van de grootte van het PDF document en de rekenkracht van uw computer wat tijd in beslag. Wees dus geduldig.

De resolutie van de aan te maken afbeeldingen kan je zelf bepalen. Daarvoor gebruik je de -density optie. De waarde van de -density optie bepaal je best door te experimenteren tot je de gewenste kwaliteit bereikt. Een hogere kwaliteit verkrijg je met de opdracht convert -density 200 LINUX1SP09.pdf bladzijde.png. Om afbeeldingen met hoge kwaliteit te produceren, gebruik je hoge -density waarden. Hoe hoger de gewenste kwaliteit, hoe langer de omzetting zal duren.

Enkel de eerste pagina van een PDF document omzetten, kan met de opdracht convert LINUX1SP09.pdf[0] bladzijde.png. De eerste drie pagina's van een PDF document omzetten, kan met de opdracht convert LINUX1SP09.pdf[0-2] bladzijde.png. De eerste drie pagina's en de pagina's 4 tot en met 6 omzetten, kan met de opdracht convert LINUX1SP09.pdf[0-2,4-6] bladzijde.png. Deze omzetting zorgt wel voor verwarrende bestandsnamen. De bestandsnamen worden doorlopend genummerd waardoor het bestand bladzijde-3.png de afbeelding is van pagina 4 uit het PDF document.

Het gelijkaardig hulpmiddel pdftoppm uit het softwarepakket poppler-tools is een alternatief om PDF documenten naar afbeeldingen om te zetten.