Tips en Trucs 2010

Uitbreidingen voor OpenOffice.org

OpenOffice.org 3 is de toonaangevende open source software suite voor tekstverwerking, rekenbladen, presentaties, tekenen, databases en nog veel meer. Het is beschikbaar in vele talen en werkt op alle gangbare computers. Je kan OpenOffice.org aan uw behoeften aanpassen door het toevoegen van meer functionaliteit met behulp van extensies.

In deze tip bepreek ik een aantal nuttige extensies voor OpenOffice.org. De installatie van OpenOffice.org extensies vind je aan het eind van deze tip.

Enkele nuttige extensies voor OpenOffice.org

Writer's Tools
Writer's Tools is een verzameling hulpmiddelen ontwikkeld om gebruikers te helpen bij het uitvoeren van een breed scala aan taken. Met behulp van Writer's Tools, kan je reservekopieën van documenten maken, woorden en zinnen opzoeken en vertalen, tekstfragmenten beheren en document statistieken bijhouden.
Informatie en download
Speciale tekens samenstellen
Speciale tekens stel je samen door twee of drie karakters te typen en op een sneltoets te drukken om deze getypte karakters naar een accent of een speciaal karakter om te zetten. Tekstverwerking en rekenbladen worden momenteel ondersteund.
Je kan ook gebruik maken van een dialoogvenster om ondersteunde karakters in te voegen. Het dialoogvenster toont alle tekens die ondersteund worden en de tekencombinaties die je kan gebruiken om ze samen te stellen. De karakters in het dialoogvenster zijn onderverdeeld, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.
Informatie en download
Familie adresboek
Je kan belangrijke familie data en contactgegevens met deze database beheren. Het kan een lijst met verjaardagen en jubilea produceren, adres etiketten printen, diverse familie-informatie opslaan en contactgegevens exporteren naar PDA. Als je nieuw bent bij OpenOffice Base, kan dit dienen als een introductie.
Informatie en download
Histoy Master
Deze extensie voor OpenOffice.org verbetert de lijst van recente documenten. Deze extensie werkt alleen met OpenOffice.org 3.1.0 of recenter.
Met de menu opdracht Extra > Invoegtoepassingen > History Master : List handling... kan je:
  • De grootte van elke lijst aanpassen
  • Items verwijderen
  • De volgorde van de items wijzigen
De menu opdracht Bestand > Recent documents of same type ... zoekt documenten van hetzelfde type.
De help-pagina's zijn geïntegreerd in OpenOffice.org.
Dialogen en help verschijnen volgens de UI (User Interface) taal in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans. Voor andere talen verschijnen de dialogen in het Engels.
Informatie en download

Installatie

Bij het downloaden van een OpenOffice.org extensie krijg je soms een zip-bestand. Deze zip-bestanden moet je eerst uitpakken voor je deze in OpenOffice.org kan installeren. Gedownloade oxt-bestanden kan je direct in OpenOffice.org installeren. OpenOffice.org extensies installeer je met de menu opdracht Extra > Extensiebeheer...
OpenOffice uitbreidingen
OpenOffice uitbreidingen
Met de knop Toevoegen kan je een gedownloade extensie selecteren en installeren. De geïnstalleerde extensies worden pas bij de eerstvolgende OpenOffice.org start actief. M.a.w. herstart OpenOffice.org om de extensie te kunnen gebruiken. Sommige extensies werken alleen in bepaalde versies van OpenOffice.org of enkel op een bepaald besturingssysteem of kennen andere beperkingen. Lees dus steeds goed de bijhorende handleiding.