Tips en Trucs 2010

MultiTail volgt meerdere bestanden tegelijk

MultiTail is een verbetering van de alom bekende opdracht tail, waarmee je meerdere bestanden op hetzelfde moment in hetzelfde venster kunt volgen. Het gebruikt kleuren, wat de gebruiksvriendelijkheid ervan ten goede komt. MultiTail is verkrijgbaar als een pakket voor de meeste distro's (in de softwarebron PackMan voor openSUSE), of je kan het installeren via de broncode.

Standaard doet MultiTail hetzelfde als tail -f, dat wil zeggen bestanden in realtime gadeslaan. Om twee bestanden tegelijk te bekijken, gebruik je:
multitail /var/log/kdm.log /var/log/Xorg.0.log
Multitail

Om te bladeren door de bestanden druk je op de toets b en kies je met de pijltoetsen en Return het bestand dat je wil bekijken uit de lijst. Je krijgt dan de laatste 100 regels van dat bestand. Met de pijltoetsen kan je schuiven (scrollen). Gebruik de toets g om naar de eerste regel en G om naar de laatste regel van het venster te springen. Als je meer regels wilt bekijken, verlaat je het venster met de toets q, met de toets m geef je met behulp van een assistent een nieuwe waarde voor het aantal op te slaan regels op.

Nog beter, in plaats van het bekijken van de bestanden in aparte vensters, kan je ze samenvoegen:
multitail /var/log/kdm.log -I /var/log/Xorg.0.log
Zo kan je makkelijker volgen wat er gebeurt voor en na het optreden van een fout.

MultiTail kan met behulp van het argument -l ook de uitvoer van opdrachten tonen. Dit werkt het beste met opdrachten die je herhaaldelijk wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld, de handleiding suggereert voor het toezicht op TCP-verbindingen de opdracht:
multitail -R 3 -l "netstat -p tcp"
R-3 zorgt ervoor dat de opdracht om de drie seconden herhaald wordt, en toont alleen het verschil tussen de nieuwe uitvoer en de vorige uitvoer (met -r herstart de opdracht elke 3 seconden, maar wordt de nieuwe uitvoer elke keer achter het einde van de vorige uitvoer geplakt).