Tips en Trucs 2010

Meld vergelijkt bestanden

Meld is een hulpmiddel geschreven in Python om verschillen in twee bestanden (of mappen) op te sporen en weer te geven. Naast het visualiseren van de verschillen kun je met Meld de bestanden ook samenvoegen. M.a.w. bepalen welke verschillen behouden moeten worden en welke verouderd zijn. Het samenvoegen bereik je door in de kolom tussen de twee bestanden op de pijlen te klikken waardoor het verschil in het andere bestand wordt opgenomen. Met een rechter muisklik in één van de twee tekstvensters kun je een patch-bestand aanmaken en opslaan. Dit kleine patch-bestand kun je dan doorgeven aan andere personen om bij hen een verouderd bestand op dezelfde manier aan te passen.
Meld

Bij het vergelijken van twee mappen kun je op een bestand dubbelklikken om het bestand en het corresponderende bestand in de andere map te openen en met elkaar te vergelijken. Bij het vergelijken van mappen kun je filters gebruiken om triviale verschillen zoals backups, version control en binaire bestanden te verbergen.
Meld

Meld werkt ook met verschillende versie controle systemen zoals CVS, SVN en Mercurial.

Bij de installatie van Meld op openSUSE 11.3 (vanuit de standaard softwarebronnen) wordt ook een groot deel van de Gnome grafische omgeving geïnstalleerd, Meld is namelijk een Gnome hulpmiddel. Na de installatie van Meld kun je het programma starten via K menu > Programma's > Ontwikkeling > Diff-weergave.

Mensen die alle mogelijkheden van Meld niet nodig hebben, kunnen gebruik maken van het KDE hulpprogramma Kompare om de inhoud van bestanden te vergelijken (K menu > Hulpmiddelen > Editor > Diff/Patch-hulpprogramma).

Meld