Tips en Trucs 2010

E-mail verzenden met de terminal

Om e-mails via de terminal te verzenden, gebruik je de opdracht mail. E-mails versturen via een terminal lijkt niet interessant, maar is wel de basis om e-mails via scripts te versturen. Veel distributies gebruiken de recentere mailx versie. De opdracht mailx is achterwaarts (backwards) compatibel met de beperktere mail opdracht. Distributies die met mailx werken, zullen dus gebruik maken van mailx, ook als je de opdracht mail gebruikt (alias). Deze tip gaat ervan uit dat de opdracht mailx gebruikt wordt.

Een e-mail met een Onderwerp en een Bericht verzenden

Een standaard e-mail bestaat uit een onderwerp en een bericht. Een standaard e-mail kun je met de volgende opdracht versturen:

dany@linux-4wlv:~> mail -S from=afzender@provider.be -S smtp=smtp://smtp.provider.be:25 ontvanger@provider.be
Subject: Test e-mail 
Beste,

Een e-mail via de terminal verzenden is zeer eenvoudig.

Groeten,
Dany Pinoy
.
EOT

Om het bericht af te sluiten moet je op een aparte lijn een . (punt) typen. Indien een e-mail tegenwoordig geen afzender heeft, zal de provider de e-mail niet verwerken, het argument -S from=afzender@provider.be zorgt voor een afzender. Het argument -S smtp=smtp://smtp.provider.be:25 bepaalt welke e-mail server de e-mail moet verwerken. Het spreekt voor zich dat deze twee argumenten naar uw situatie moeten worden aangepast.

Als je een e-mail met een bericht uit een tekstbestand wilt versturen gebruik je de volgende opdracht:
cat bericht.txt | mail -S from=afzender@provider.be -S smtp=smtp://smtp.provider.be:25 -s "Test email" ontvanger@provider.be

Een e-mail met bijlage verzenden.

Om een e-mail met bijlage (de afbeelding nieuwjaar.png) te versturen, gebruik je de volgende opdracht:
cat bericht.txt | mail -S from=afzender@provider.be -S smtp=smtp://smtp.provider.be:25 -s "E-mail met bijlage" -a nieuwjaar.png ontvanger@provider.be