Tips en Trucs 2010

KDE KIO slaves

KDE maakt ons leven eenvoudiger door ons te voorzien van grafische hulpmiddelen voor het uitvoeren van computertaken. Webbrowsers accepteren verschillende protocols (waaronder http, https en ftp) die ons verbinden met bepaalde bronnen. In KDE worden ze KIO slaves genoemd. En bijna alle KDE applicaties kunnen er gebruik van maken.

KDE heeft meer dan 50 KIO slaves ter beschikking. Waaronder alles voor het alledaagse bestandsbeheer (file:/mapnaam) tot netwerkbeheer (remote:/). Deze tip selecteert een paar opmerkelijke KIO slaves om te demonstreren hoe je ze kunt gebruiken.

applications:/ en programs:/

Deze twee KIO slaves tonen de gebruiker welke toepassingen op de computer beschikbaar zijn. Ze zijn onderverdeeld in dezelfde categorieën als het K-menu. Je navigeert door de hierarchie door op de categoriepictogrammen te klikken tot je het programma bereikt die je wenst te starten. Dit is handig voor mensen die problemen hebben met menu's of deze niet graag gebruiken. Dit is ook handig als je verschillende programma's uit een bepaalde categorie moet starten. Deze protocollen kun je gebruiken in Konqueror en de bestandsbeheerder Dolphin.
KIO slaves

fish:/

Fish is een krachtig netwerk hulpmiddel om een SSH verbinding met een andere computer te maken. Om een verbinding met een andere computer te maken, typ je in de navigatiebalk van Konqueror of Dolphin:
fish://gebruikersnaam@computernaam

Na het drukken op Return volgt een dialoogvenster waarin je het wachtwoord van de opgegeven gebruiker moet ingeven. Je krijgt daarbij de kans het wachtwoord op te slaan in de wachtwoordenportefeuille (beschermt al de wachtwoorden met één wachtwoord). Daarna kun je op de andere computer bestanden manipuleren, kopiëren en verwijderen, juist alsof het een map is op uw eigen computer. Als je vaak een verbinding maakt naar dezelfde computers, kun je beter gebruik maken van het protocol remote:/.
KIO slaves

remote:/

Met de remote KIO kun je verschillende netwerkverbindingen instellen en opslaan om ze later te gebruiken. Een nieuwe verbinding instellen:
  1. Typ remote:/ in de navigatiebalk in Dolphin of Konqueror.
  2. Klik op het pictogram Netwerkmap toevoegen.
  3. Je kunt kiezen voor een webdav, FTP, Microsoft® Windows® gedeelde map, SSH of een recente verbinding. Kies het verbindingstype.
  4. Geef de gevraagde verbindingsnaam, server en map op.
  5. Klik Opslaan en verbinden.

Standaard wordt een pictogram aangemaakt met de verbindingsnaam die je opgaf. Telkens je een verbinding met de andere computer wilt maken, klik je op het aangemaakte pictogram.
KIO slaves

man:/

Linux en ander Unix-achtige besturingssystemen bevatten honderden opdrachten met complexe instellingen die vanaf de opdrachtregel geactiveerd worden. Een beginner zal het gros van deze opdrachten niet gebruiken. Gebruikers die niet weten hoe een bepaalde opdracht gebruikt wordt, lezen de "man" pagina (handleiding).

Als je de handleiding van de opdracht fsck wilt lezen, open je een terminal en typ je:
man fsck

Met KDE, kun je dezelfde handleiding in de browser Konqueror lezen door in de navigatiebalk het volgende adres te typen:
man:/fsck

Hoewel de handleiding nu als een webpagina getoond wordt, komt deze niet van het internet, maar van de computer.
KIO slaves

bookmarks:/

Sommige mensen haten het navigeren door de bladwijzermenu's van een een enorme verzameling website bladwijzers. Konqueror voorziet een alternatieve manier om de bladwijzers te bereiken. Typ daarvoor:
bookmarks:/

Het enige nadeel van deze KIO is dat het alleen werkt met de Konqueror browser.
KIO slaves

KIO slaves werken niet alleen in Dolphin en Konqueror. Een voorbeeld: als je een PHP bestand op een andere computer wilt aanpassen, kun je de fish:/ URL in het Bestand openen dialoogvenster van Kate gebruiken. Dit werkt ook indirect. Je kunt in Dolphin een verbinding maken met een andere computer, rechts klikken op een bestand op de andere computer en deze met een teksteditor aanpassen. Bij het opslaan van het aangepaste bestand wordt het bestand opgeslagen op de oorspronkelijke plaats, m.a.w. op de andere computer. KIO slaves werken ook via krunner (Alt-F2). De mogelijkheden zijn talrijk en het loont de moeite om ze even uit te proberen.

Enkele andere nuttige KIO slaves:

Een volledige lijst van de geïnstalleerde KIO slaves kun je raadplegen in de categorie Protocollen van het KInfoCenter programma.