Tips en Trucs 2010

KDE sneltoetsen

Sneltoetsen laten je toe sneller te werken. Mijn vorig toetsenbord had een versleten C-toets door steeds Ctrl+C te drukken om iets te kopiƫren. Dit gaat namelijk veel sneller dan via het menu Bewerken > Kopiƫren. Of je nu naar een ander Bureaublad wilt overschakelen of een programma wilt starten, sneltoetsen doen het snel.

In KDE kun je voor elk programma sneltoetsen instellen. Globale sneltoetsen zijn geldig voor het Bureaublad (Plasma), de vensteromgeving, het venster Commando uitvoeren, het mengpaneel, het klembord, het touchpad en andere functies. Na het drukken van Ctrl+S om bovenstaande tekst op te slaan, ga ik verder met een korte uitleg van hoe je met sneltoetsen werkt.

Globale sneltoetsen

Toetsenbord en muis
  1. Om de sneltoetsen in te stellen, start je Systeeminstellingen vanuit het K menu, of door Alt+F2 te drukken en systemsettings gevolgd door Enter te typen.
  2. Klik op Toetsenbord en muis in de categorie Computerbeheer.
  3. Klik op Globale sneltoetsen.
  4. Selecteer de KDE-component die je wilt aanpassen. Bijvoorbeeld Commando uitvoeren.
  5. Klik op een Actie om deze uit te klappen. In het extra deel verschijnt de standaard sneltoets en de mogelijkheid deze aan te passen
  6. Selecteer Aangepast en klik op de knop ernaast.
  7. Druk nu de sneltoets die je aan de Actie wilt koppelen. Indien de sneltoets al gebruikt wordt, krijg je een waarschuwing. Anders wordt de sneltoets aan de Actie gekoppeld.
  8. Klik Toepassen

Programma's starten met sneltoetsen

Sneltoetsen om programma's of opdrachten uit te voeren kunnen zeer handig zijn. Als voorbeeld toon ik hoe je met een sneltoets de DVD-speler kunt openen: Nu heb je wel een uit te voeren opdracht, maar de bijhorende sneltoets zal hoogstwaarschijnlijk niet werken. Het activeren van de K menu sneltoetsen doe je als volgt:

Sneltoetsen in programma's

Veel KDE-programma's ondersteunen sneltoetsen. Deze kun je als volgt instellen:

Bovenstaand voorbeeld kun je testen door in Dolhin twee bestanden te selecteren en de sneltoets Meta+B te drukken.