Tips en Trucs 2010

Video's omzetten met Handbrake

Handbrake is een open-source, met GPL-licentie, multiplatform, multithreaded video transcoder. Handbrake maakt door zijn 64-bit en multithreaded eigenschappen optimaal gebruik van 64-bit processors met meerdere kernen (cores en/of hyperthreading). Handbrake is ontworpen om later op een eenvoudige manier uitbreidingen toe te voegen waardoor het kan meegroeien met toekomstige ontwikkelingen.

Installatie

Het handbrake-gtk pakket (met gtk gebruikersomgeving) is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE 11.3. Handbrake kun je wel in de softwarebron van Packman terugvinden. Als je nog nooit software uit de softwarebron van Packman geïnstalleerd hebt, moet je de softwarebron toevoegen. Start daarvoor het programma Software installeren/verwijderen. Klik in het menu Configuratie op de opdracht Installatiebronnen.... Klik op de knop Toevoegen. Gebruik als Mediatype URL opgeven.... Geef de installatiebron een naam, bijvoorbeeld Packman. Vul de URL van de Packman installatiebron in: http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/11.3. Bevestig de aanpassing en het dialoogvenster Geconfigureerde softwarebronnen. Daarbij moet je de GnuGPG sleutel van Packman Importeren. Na het toevoegen van de Packman softwarebron kun je het pakket handbrake-gtk installeren. Na de installatie kun je Handbrake starten via K menu > Programma's > Multimedia > DVD Ripper.
Handbrake

Gebruik

Hoewel je in dit programma zeer veel kunt instellen (voor de specialisten), kun je met Handbrake met een paar eenvoudige klikken een prachtig resultaat bereiken. Selecteer een video-bestand (map) (Source) of DVD-schijf (/dev/sr0 - SintelPAL) via het menu File. Start de omzetting met de knop Start in de werkbalk. Het video-bestand wordt automatisch met de standaard instellingen opgeslagen in de map Video's in de Persoonlijke map. De bediening is zo eenvoudig door de zeer goede standaard instellingen.

Eigenschappen

x264

De snelheid, grootte en kwaliteit van het aangemaakte video-bestand is grotendeels te danken aan het x264 project. Elk jaar wordt deze video codeer methode sterk verbeterd. Deze verbeteringen zijn te danken aan het handmatig optimaliseren van de code met een betere performance tot gevolg. Naast de optimalisaties worden nog steeds nieuwe functies toegevoegd. Het eindresultaat is een betere beeldkwaliteit in een kleiner bestand dat sneller wordt aangemaakt.

Nieuw systeem

Handbrake wordt met een nieuwe ontwikkelomgeving gebouwd. Deze nieuwe omgeving gebruikt 64-bits, parallelle verwerking en uitbreidingsmogelijkheden voor toekomstige functies. 64-bits code zorgt ten opzichte van 32-bits code voor 10% snellere programma's. Deze snelheidswinst is vooral op Intel Macs en Linux systemen duidelijk waar te nemen.

Sporen met ondertitels

De ondertitels worden niet meer in de video zelf opgeslagen, maar in afzonderlijke sporen. Deze sporen met ondertitels kun je dan in- en uitschakelen en zorgen voor een betere compressie van het video spoor. Je kunt dus gebruik maken van ingesloten ondertitels van DVD's en TV uitzendingen of gebruik maken van SRT tekst ondertitels van het internet. Bij het gebruik van de Matroska container kun je de grafische ondertitels (VobSubs) van DVD's in een afzonderlijk spoor opslaan. Je kunt zo meerdere sporen met ondertitels in de video opnemen.

Voorbeeldweergave

De Picture Settings en bijhorende Preview venster kan stilstaande beelden uit de originele video weergeven. Daarnaast kun je een klein stukje van de originele video omzetten en bekijken. Met deze voorbeeldweergave kun je het resultaat binnen Handbrake beoordelen zonder de ganse video om te zetten.

Verbeterde invoer

Handbrake gebruikt nu libdvdnav om DVD's te lezen. Deze bibliotheek zorgt dat DVD's die vroeger niet gelezen konden worden, nu wel gelezen kunnen worden. Deze bibliotheek kan ook verschillende invalshoeken onderscheiden.

De ondersteuning van andere videobronnen is gebaseerd op verbeterde methodes, vooral in het lezen van High Definition materiaal.

Codering met constante kwaliteit

Handbrake is overgeschakeld naar op kwaliteit gebaseerde codering. Dit betekent dat de decoder de opdracht krijgt een bepaalde kwaliteit af te leveren en niet een bestand met een bepaalde grootte. De constante kwaliteit vraagt naargelang de beeldinhoud meer of minder bytes, waardoor de bestandsgrootte onvoorspelbaar wordt.

Voorinstellingen

De voorinstellingen (presets) zijn beperkt tot enkele Apple producten (IPod, IPhone, IPad, AppleTV) en enkele voorinstellingen die door bijna alle toestellen ondersteund worden. Zo gebruikt de standaard voorinstelling Normal de H.264 met AAC-LC audio in een MP4 bestand (werkt op PS3 en XBox 360). De Mac en Linux grafische versies van Handbrake kunnen zelf gemaakte voorinstellingen opslaan (exporteren) en laden (importeren).

Kwaliteit door te beperken

Oude achterhaalde technieken zoals AVI, OGG/OGM en XviD worden niet langer ondersteund. Alle aandacht gaat daardoor naar de nieuwe, kwalitatief betere technieken zoals H264, MP4 en MKV. Deze politiek zorgt voor een beter product.