In het tijdperk van de digitale fotografie, past bijna iedereen wel eens een foto aan. Voor eenvoudige aanpassingen voldoen programma's zoals F-Spot of Google's Picasa. Wie meer wil, gebruikt Gimp om zijn foto's aan te passen. Zoals veel moderne toepassingen, kan Gimp plugins (uitbreidingen) gebruiken om complexe bewerkingen met een eenvoudige filter uit te voeren. De site GIMP Plugin Registry is een verzamelplaats voor een massa Gimp plugins. Drie van deze Gimp plugins komen hier aan bod.
Gimp plugins zijn tekstbestanden (*.scm bestanden) die een script bevatten. Deze tekstbestanden met Gimp plugins kan je van verschillende sites downloaden. Na het downloaden van een Gimp plugin kopieer je het scm-bestand naar de map .gimp-2.6/scripts/ in uw persoonlijke map. Let op het punt voor de mapnaam (deze wijst op een verborgen map en mag je zeker niet over het hoofd zien). Merk eveneens op dat ik met Gimp 2.6 werk. Bij de volgende start van Gimp worden de nieuwe plugins beschikbaar. Indien Gimp reeds gestart is, kan je met de menu-opdracht Filters > Script-Fu > Scripts verversen de nieuwe scripts laden en gebruiken zonder Gimp te herstarten.
Een vignette is een effect om de hoeken van een foto donkerder of lichter te maken. Bij overdreven gebruik krijg je een cirkelvormige foto met wazige randen. Een klein vignette effect zorgt dat de aandacht van degene die de foto bekijkt onbewust naar het onderwerp van de foto wordt getrokken. Een algemene regel: indien je bij het bekijken van een foto een vignette onmiddellijk opmerkt, is het vignette effect te sterk aanwezig.
Je kan een vignette zoals hierboven toevoegen met de Vignette Script plugin. Na het selecteren van een gedeelde van de foto, kan je de Vignette filter gebruiken via de menu-opdracht Filters > Licht en schaduw > Vignette. In het daarop volgende dialoogvenster kan je verschillende aspecten van de plugin instellen. In het hierboven getoonde voorbeeld werden de standaard instellingen gebruikt.
Soms is het onmogelijk om alle delen van een foto correct te belichten. Zeker in landschappen waar de zon bepaalde delen fel belicht terwijl andere delen in de schaduw staan. Overbelichte en onderbelichte delen tonen weinig details. Het origineel in onderstaand voorbeeld is te donker.
De originele foto hierboven werd gecorrigeerd met de Gimp plugin Contrast Fix. Het kan te heldere of te donkere gebieden of volledige foto's corrigeren. De volledige originele foto werd gecorrigeerd via de menu-opdracht Script-Fu > Darla > Contrast Fix. In het dialoogvenster van de plugin plaatste ik enkel een vinkje bij de optie Alle lagen samenvoegen. Dit omdat de foto zeer donker was waardoor de filter waarschijnlijk niet in staat zou zijn de onderbelichting in één keer te corrigeren. Door het automatisch samenvoegen kon ik achteraf de filter gemakkelijker nog eens toepassen. Pas na een tweede correctie bleek de foto acceptabel.
Na het corrigeren van de foto, wil je deze zo goed mogelijk presenteren. Velen gebruiken daarvoor een rand of kader.
Het bovenstaande resultaat werd bereikt met de Gimp plugin Line Border. Deze vind je terug in het menu Filters > Decor > Borders. In het daarop volgende dialoogvenster stel je allerlei afmetingen, kleuren en tekstposities in.