Tips en Trucs 2010

Fonty Python

Fonty Python is een hulpmiddel om lettertypen te beheren. Fonty Python beheert een verzameling lettertypen door lettertypen in deelverzamelingen (Pogs - TyPOGraphy) onder te brengen.

Installatie

Na de installatie start je Fonty Python met de opdracht fontypython of via KRunner (Alt+F2) of via het KMenu > Programma's > Grafisch > Meer programma's > Fonty Python FontManager.

Fonty Python gebruiken

Bij de eerste start van Fonty Python staan in het venster geen lettertypen. Persoonlijke lettertypen worden in de map ~/.fonts opgeslagen. Fonty Python toont echter geen verborgen mappen. Om dit te omzeilen, moet je in de Persoonlijke map een (snel)koppeling maken. Met de opdracht ln -s ~/.fonts ~/fonts maak je deze koppeling.

Als je nu Fonty Python start, kan Fonty Python de map met lettertypen openen. In het linker paneel open je een map door op een driehoekje voor de map te klikken. Klik op de naam van een map om een map te selecteren. Als de geselecteerde map lettertypen bevat, worden deze in het middelste paneel weergegeven. Bij gebruikers met een grote verzameling lettertypen, worden de lettertypen over verschillende pagina's verdeeld. Met de knoppen Terug en Vooruit en de vervolgkeuzelijst met getallen onderaan het middelste paneel kun je door de pagina's met lettertypen bladeren.
Fonty

Pogs aanmaken

Om elk lettertype te rangschikken volgens soort, kun je voor elke lettertypesoort een eigen Pog aanmaken. Als je dan op zoek bent naar een lettertype van een bepaalde soort, selecteer je de Pog en zie je enkel de lettertypes die je aan deze Pog koppelde.

Om een Pog aan te maken, klik je op de knop New Pog en typ je de naam van de nieuwe Pog in. De pas aangemaakte Pog verschijnt in het rechter paneel. Om lettertypen aan deze Pog te koppelen, ga je als volgt te werk:

Ga zo door tot je alle lettertypen die je in de Pog wou, in de Pog opgenomen zijn. Als je een lettertype vergat, geen probleem, later kun je nog lettertypen aan een Pog toevoegen.

Conclusie

Met een goed georganiseerd lettertypen beheer wordt het een stuk gemakkelijker om lettertypen te vinden, te beheren en te bekijken.