Tips en Trucs 2010

Daisy vervangt het K-paneel

Daisy is een eenvoudige programmastarter voor Plasma/KDE (open source widget met een GNU General Public 3 licentie).

Belangrijkste kenmerken:

Installatie

In openSuse 11.2 kan je Daisy installeren via de site http://software.opensuse.org/search en naar daisy te zoeken. Gebruik een versie die overeenkomt met uw openSuse installatie (normaal deze uit de softwarebron KDE:KDE4:Community/openSUSE_11.2). Pas op voor UNSTABLE en Factory softwarebronnen, deze bieden respectievelijk testversies en versies voor toekomstige openSuse distributies aan (daarbij kan uw systeem zo ingrijpend veranderdt worden, dat het onstabiel wordt). Deze UNSTABLE en Factory softwarebronnen worden gebruikt door betatesters om fouten uit software en distributies te halen. Een klik op de knop EĆ©nklik installeren start de installatie-assistent. Na het doorlopen van de installatie-assistent staat de Plasma widget op uw computer.

Starten

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad (Plasma) en start de opdracht Widgets toevoegen. Sleep de widget Daisy naar uw bureaublad. Sluit het venster Widgets toevoegen.

Configureren

Bij het testen van de programmapictogrammen in het cirkelvormige paneel bleek de browser (blauwe bol) niet te starten. De programmeur gebruikt blijkbaar de Opera browser. Klik met de rechtermuisknop op de wereldbol en start de opdracht Edit launcher. Als je de browser firefox wilt gebruiken, pas je het pictogram (klik erop), de naam, de alias en het commando aan naar firefox. Na het bevestigen van de aanpassing start de browser Firefox bij het klikken op het Firefox pictogram.

Op dezelfde manier pas je de programmastarter kate (gevorderde teksteditor) aan naar kwrite (eenvoudige teksteditor). Je kan aan de programmastarter ook een actie koppelen door Enable action launcher te activeren. De aan de programmastarter gekoppelde actie geef je een naam, een opdracht (Command) en een pictogram. Programmastarters met een actie tonen bij het aanwijzen een kleiner pictogram. Klik op dit kleine pictogram om de actie i.p.v. het programma te starten. De programmastarter personal files is daar een voorbeeld van.

Indien je amaroK als mediaspeler gebruikt, kan je deze bedienen met Daisy. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op Daisy (tussen de programmapictogrammen) en selecteer Media controller. Daisy transformeert in een bedieningspaneel voor amaroK.

Voor mensen met een voorkeur voor balkvormige panelen, kan je met de rechtermuisknop op Daisy klikken en Linear dock selecteren. Daisy staat in deze weergave standaard onderaan het scherm (gedeeltelijk onder het K-paneel). Het K-paneel kan je verbergen (en later mischien helemaal verwijderen) door op het bolvormige pictogram rechts van de klok in het K-paneel te klikken. Open het menu Meer instellingen en selecteer de optie Automatisch verbergen. Sluit het instellingenpaneel van het K-paneel met het sluitpictogram (rode bol met wit kruis).

Klik met de rechtermuisknop op Daisy en start de opdracht Daisy-instellingen om de volgende aanpassingen uit te voeren:
Main
Selecteer hier een weergave (Circular dock, Media controller of Linear dock). Bij de weergave Media controller kan je de te gebruiken mediaspeler selecteren (Amarok 1.x, Amarok 2.x, juK of XMMS). Indien je Allow drag and drop of objects uitschakelt, kan je de pictogrammen in Daisy niet meer verslepen (verplaatsen).
Arrangement
Klik op een stippelijnknop bij Positie om Daisy op het scherm te positioneren. Mensen met een breedbeeldscherm kunnen door Daisy links of rechts te plaatsen de ruimte op hun monitor beter benutten. Activeer Floating om Daisy zelf te positioneren. Dit kan door het widgetpaneel met het draai-, sleutel- en sluitpictogram te verslepen. Met de instelschuif Grootte bepaal je de grootte van de pictogrammen. Met de instelschuif Spacing de afstand tussen de pictogrammen.
Hiding
Bepaalt hoe Daisy zich moet gedragen: verbergen door op een knop te klikken, automatisch verbergen als de muis Daisy niet aanwijst of andere vensters toelaten Daisy te bedekken.
Launchers
Dit tabblad gebruik je om plugins te activeren. De Prullenbak- en taakbalk-plugin zijn standaard geactiveerd. Het aantal pictogrammen bepaal je met Total launchers. De toegevoegde pictogrammen hebben standaard een vraagteken-pictogram. Deze kan je instellen door de procedure zoals hierboven beschreven voor Firefox en Kwrite te gebruiken. Activeer Show taskbar representations only for applications that are not represented by a launcher om hetzelfde pictogram te gebruiken voor het starten van de programma's en de vensters van het programma indien het programma reeds gestart is. Programma's die niet via Daisy gestart worden, blijven daarbij wel een extra pictogram in Daisy krijgen. Op het tabblad Geavanceerd kan je bepalen wat er gebeurd als je met de middelste muisknop op een Daisy pictogram klikt. Door Show close button on mouse over for taskbar representations te activeren, verschijnt er bij het aanwijzen van een pictogram van een gestart programma een handig knopje om het betreffende programma af te sluiten.
Uiterlijk
Bij het aanwijzen van een Daisy pictogram kan je een effect gebruiken (mijn favoriet is simple). Bij het aanklikken kan je eveneens een effect gebruiken (moet je zeker eens proberen). Het al dan niet tonen van knopinfo, programma-activiteit en pictogram-weerspiegeling. De 3D liefhebbers moeten de achtergrond mach en/of mach2 eens uitproberen. Als je Daisy's achtergrond wat minder wilt laten opvallen, kan je de transparantie van de achtergrond (Background opacity) aanpassen.
Sneltoets
Hier kan je een sneltoets voor Daisy instellen.

Als Daisy u bevalt, kan je het K-paneel verwijderen. Mocht je een onderdeel van het K-paneel missen, plaats je dit als een alleenstaand widget op uw bureaublad. Ik denk daarbij aan het K menu (of het alternatief Lancelot), het klokje, de accumonitor, en dergelijke meer. Veel succes met de bouw van uw persoonlijk bureaublad.