Daisy is een eenvoudige programmastarter voor Plasma/KDE (open source widget met een GNU General Public 3 licentie).
Belangrijkste kenmerken:In openSuse 11.2 kan je Daisy installeren via de site http://software.opensuse.org/search en naar daisy te zoeken. Gebruik een versie die overeenkomt met uw openSuse installatie (normaal deze uit de softwarebron KDE:KDE4:Community/openSUSE_11.2). Pas op voor UNSTABLE en Factory softwarebronnen, deze bieden respectievelijk testversies en versies voor toekomstige openSuse distributies aan (daarbij kan uw systeem zo ingrijpend veranderdt worden, dat het onstabiel wordt). Deze UNSTABLE en Factory softwarebronnen worden gebruikt door betatesters om fouten uit software en distributies te halen. Een klik op de knop EƩnklik installeren start de installatie-assistent. Na het doorlopen van de installatie-assistent staat de Plasma widget op uw computer.
Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad (Plasma) en start de opdracht Widgets toevoegen. Sleep de widget Daisy naar uw bureaublad. Sluit het venster Widgets toevoegen.
Bij het testen van de programmapictogrammen in het cirkelvormige paneel bleek de browser (blauwe bol) niet te starten. De programmeur gebruikt blijkbaar de Opera browser. Klik met de rechtermuisknop op de wereldbol en start de opdracht Edit launcher. Als je de browser firefox wilt gebruiken, pas je het pictogram (klik erop), de naam, de alias en het commando aan naar firefox. Na het bevestigen van de aanpassing start de browser Firefox bij het klikken op het Firefox pictogram.
Op dezelfde manier pas je de programmastarter kate (gevorderde teksteditor) aan naar kwrite (eenvoudige teksteditor). Je kan aan de programmastarter ook een actie koppelen door Enable action launcher te activeren. De aan de programmastarter gekoppelde actie geef je een naam, een opdracht (Command) en een pictogram. Programmastarters met een actie tonen bij het aanwijzen een kleiner pictogram. Klik op dit kleine pictogram om de actie i.p.v. het programma te starten. De programmastarter personal files is daar een voorbeeld van.
Indien je amaroK als mediaspeler gebruikt, kan je deze bedienen met Daisy. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op Daisy (tussen de programmapictogrammen) en selecteer Media controller. Daisy transformeert in een bedieningspaneel voor amaroK.
Voor mensen met een voorkeur voor balkvormige panelen, kan je met de rechtermuisknop op Daisy klikken en Linear dock selecteren. Daisy staat in deze weergave standaard onderaan het scherm (gedeeltelijk onder het K-paneel). Het K-paneel kan je verbergen (en later mischien helemaal verwijderen) door op het bolvormige pictogram rechts van de klok in het K-paneel te klikken. Open het menu Meer instellingen en selecteer de optie Automatisch verbergen. Sluit het instellingenpaneel van het K-paneel met het sluitpictogram (rode bol met wit kruis).
Klik met de rechtermuisknop op Daisy en start de opdracht Daisy-instellingen om de volgende aanpassingen uit te voeren:Als Daisy u bevalt, kan je het K-paneel verwijderen. Mocht je een onderdeel van het K-paneel missen, plaats je dit als een alleenstaand widget op uw bureaublad. Ik denk daarbij aan het K menu (of het alternatief Lancelot), het klokje, de accumonitor, en dergelijke meer. Veel succes met de bouw van uw persoonlijk bureaublad.