Tips en Trucs 2010

Celestia 3D Ruimte simulatie software

Celestia Europa - IO - Jupiter

Celestia is een realtime visueel ruimte simulatie programma. NASA en ESA gebruiken Celestia in hun demo's voor het onderwijs en om trajecten van voorwerpen in de ruimte te visualiseren. Met Celestia kun je een reis maken door de uitgestrekte ruimte, zo realistisch mogelijk voorgesteld, met verschillende snelheden, in alle richtingen en op gelijk welk tijdstip. Celestia toont voorwerpen met behulp van OpenGL in 3D met een grootte variërend van kunstmatige satellieten tot volledige melkwegstelsels. Het is de perfecte software voor astronomen, opvoeders, studenten en leerkrachten.

Kenmerken

Installatie

De meeste distributies hebben Celestia in hun standaard softwarebronnen staan. Daar het een educatief programma is, staan er soms recentere versies in de educatieve softwarebronnen van uw distributie. Deze recentere versies worden geïnstalleerd via de website van uw distributie.

Celestia starten

Celestia gebruikt de KDE 3 grafische omgeving, terwijl de recente distributies standaard KDE 4 gebruiken. KDE 3 programma's zoals Celestia werken zonder problemen in de KDE 4 en Gnome omgeving. KDE 3 programma's staan standaard echter niet in het K menu. Je kunt ze manueel aan het K menu toevoegen. Of je start ze met Alt+F2 (K menu > Computer > Commando uitvoeren...). Of je start ze met behulp van een terminal. Telkens gebruik je daarvoor de opdracht /opt/kde3/bin/celestia.
Celestia

Bediening

Celestia kan in- en uitzoomen, voorwerpen zoals sterren, ruimtevaartuigen, edm roteren met de muis. Celestia gebruikt een "(rechter)klik en ga naar" bediening om het universum te verkennen.

Muisbediening Beschrijving
Links slepen Camera oriëntatie -- Boven/Onder/Links/Rechts (Op en Neer pijltjestoetsen)
Shift Links Dubbelklikken op een voorwerp Selecteer en centreer het voorwerp
Links klikken naast de voorwerpen (niets) Niets selecteren
Rechts klikken op een voorwerp Snelmenu (contextmenu) van het voorwerp tonen
Muiswiel of Ctrl + Links slepen Afstand tot voorwerp aanpassen (Home/End)

Raadpleeg de handleiding voor de volledige bedieningsmogelijkheden.

Demo bekijken

Een demo kun je bekijken met de menuopdracht Bestand > Openen... waarmee je het bestand /opt/kde3/share/celestia/demo_nl.cel opent.