Tips en Trucs 2010

Hersentraining via spellen

Laten we wat tijd vrijmaken om een paar spelletjes voor te stellen die naast plezant ook de hersenen stimuleren. Wie niet direct voor de shoot-em-up games kiest, maar liever uitkijkt naar games die de hersenen aanzet tot het oplossen van problemen zit dus goed. Er zijn veel "brain games" beschikbaar voor Linux, maar ik wil er twee uitlichten die ik gebruik om mijn raadselachtige verslaving te voeden.

Crack Attack

Crack Attack is een gratis OpenGL spel gebaseerd op de Super Nintendo-klassieker Tetris Attack van Daniel Nelson. Dit spel begint traag waardoor het eenvoudig is om de blokken te laten verdwijnen. De snelheid neemt naarmate je in het spel vordert toe waardoor je in een poging om je score te verhogen na een tijdje krampachtig blokken probeert te verwijderen.

Het spel
Langzaam groeit de stapel blokken van de onderkant aan en jij moet er voor zorgen dat de bovenkant nooit bereikt wordt. Je verliest het spel als de blokken de bovenkant bereiken. Om blokken uit de stapel te laten verdwijnen moet je minstens drie blokken met dezelfde kleur horizontaal of verticaal naast elkaar plaatsen. De zo uitgelijnde blokken verdwijnen waardoor de onvermijdelijke ondergang uitgesteld wordt.
Spelregels.

Installatie
Voor openSUSE 11.2 kan je terecht op de software afdeling van de openSUSE site waar je op zoek gaat naar crack-attack voor jouw distributie. Na een klik op de knop Eénklik-installeren open je het installatiebestand met de YaST-metapakketbehandelaar die je stap voor stap door de installatie loodst. Gebruikers die geen gebruik kunnen maken van kant en klare pakketten kunnen steeds de broncode downloaden van de site van Crack Attack en deze zelf compileren.

Als de normale spelmodus geen uitdaging meer biedt, probeer dan eens de X-treme modus...
Crack Attack

LBreakout2

Lbreakout2, de opvolger van LBreakout, bied je een nieuwe uitdaging in meer dan 50 niveaus met tal van nieuwe bonussen (goldshower, joker, explosieve ballen, bonus magneet ...), malussen (chaos, duisternis, weke ballen, malus magneet .. .) en bijzondere stenen (groeiende stenen, explosieve stenen, regeneratieve stenen...). Als je na het spelen van de ingebouwde niveaus naar meer hunkert, kan je met de met de geïntegreerde level-editor eigen levelsets maken.

Het spel
Oke, ik denk dat iedereen wel weet hoe je breakout speelt. Bal stuitert rond -> peddel houdt bal in het spel -> alle stenen vernield -> volgende niveau. De gekozen moeilijkheidsgraad heeft invloed op de grootte van de peddel, de snelheid van de ballen en de te behalen score. Als er meer dan één speler is, krijgt de volgende speler zijn/haar kans wanneer de huidige speler het niveau herstart of alle ballen verliest. De naam van de huidige/volgende speler wordt weergegeven in de rechter bovenhoek van het scherm en voor elke beurt.
Spelregels

Installatie
Bij de installatie van Crack Attack werd de openSUSE softwarebron met games opgenomen in de beschikbare softwarebronnen. M.a.w. je kan via Software installeren het pakket lbreakout2 op de gebruikelijke manier installeren. Wie Crack Attack niet geïnstalleerd heeft, kan LBreakout2 installeren zoals beschreven bij Crack Attack.
LBreakout 2

Veel plezier.