Linux Personaliseren

VI Linux personaliseren

De meeste grafische omgevingen, waaronder KDE, kunnen tot in het oneindige gepersonaliseerd worden. M.a.w. aangepast naar je eigen smaak. Dit is zeer plezant, maar heeft een keerzijde. Het aanpassen van bepaalde onderdelen zoals sneltoetsen, menu's en werkbalken kan lijden tot een systeem dat door anderen niet meer gebruiksvriendelijk kan worden bediend. Het wijkt niet alleen af qua uiterlijk, maar ook qua bediening. Hou dus rekening met uw medemens (of collega's). Voorbeelden kun je terugvinden op http://kde-look.org. Zo kan elke distributie zijn eigen look geven aan KDE of Gnome. En ook zij gaan zeer summier te werk.

1 Bureaubladinstellingen

Klik met de rechtermuisknop op het Bureaublad en kies de opdracht Activiteit Bureaublad instellen. Het bureaublad wordt opgebouwd door het programma Plasma.

Als Achtergrond kun je voor het bureaublad kiezen tussen een effen Kleur, Virus (geanimeerde achtergrond), Mandelbrot (een berekende achtergrond), een Weerbericht, een Patroon (een afbeelding opgebouwd uit aaneengesloten kleine afbeeldingen), een Afbeelding, een Diavoorstelling of een Globe (geanimeerde weergave van de aarde). Elk type heeft zijn eigen instellingen.

Wie geen afscheid kan nemen van het oude type bureaublad kiest in de categorie Activiteit als Type Mapweergave (wat natuurlijk niet belet om toch bureaubladapplicaties te gebruiken). Het meest moderne bureaublad bestaat uit een verzameling bureaubladapplicaties (Widgets) en is van het Type Bureaublad.

Bij de Muisacties kun je instellen welke acties bepaalde muisacties tot gevolg hebben.

Bureaubladapplicaties (Widgets)

Deze kleine programma's kun je op het bureaublad plaatsen door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en de opdracht Widgets toevoegen te kiezen. Sleep een widget naar het bureaublad om deze aan het bureaublad toe te voegen.
Een widget
kun je verplaatsen door het bedieningspaneel dat bij het aanwijzen verschijnt te verslepen. Met de knoppen op het bedieningspaneel van elke widget kun je de widget vergroten/verkleinen, draaien, zijn instellingen aanpassen en verwijderen,.

2 Bureaublad

Het bureaublad kun je instellen via K menu > Favorieten > Systeeminstellingen > Bureaublad.

Desktopeffecten (KWin compositing-effecten)

Geheel nieuw in KDE 4 zijn de desktop-effecten die afhankelijk van de mogelijkheden van de grafische kaart en geïnstalleerde stuurprogramma's standaard in of uitgeschakeld zijn. Vink de optie Desktop-effecten activeren aan en klik op Toepassen om de effecten te in te schakelen. Op computers zonder 3D grafische kaart (of waarvan de stuurprogramma's nog niet geïnstalleerd zijn) wordt deze optie automatisch terug uitgeschakeld. Enkel Intel en oudere ATI en NVIDIA grafische kaarten hebben open source stuurprogramma's en werken dus reeds na de installatie van de distributie. Voor recente ATI en NVIDIA grafische moet je op zoek naar stuurprogramma's op de internetsites van de distributie (eenvoudige methode) of de fabrikant (moeilijke methode). Toch kun je zonder 3D grafische kaart gebruik maken van de effecten.

Daarvoor moet je op het tabblad Geavanceerd het Type compositing van OpenGL aanpassen naar XRender. Alle noodzakelijke reken- en tekenwerk wordt dan door de processor uitgevoerd en niet door de grafische kaart. Dit gaat wel ten koste van de snelheid waarmee andere processor-taken worden uitgevoerd.

Bij het Toepassen van de Desktop-effecten krijg je een dialoogvenster met een groeibalk. In dit dialoogvenster moet je de Configuratie accepteren anders worden de Desktop effecten terug uitgeschakeld.

Op het tabblad Algemeen kun je de algemeen gebruikte effecten zoals Verbeterd vensterbeheer, Schaduwen, animaties, vensterwisseling, bureaubladwisseling instellen. Op het tabblad Alle effecten kun je de alle effecten in- of uitschakelen. Sommige effecten kun je zelf Instellen (bv. welke sneltoetsen de effecten mogen gebruiken, de Meta toets is op een Windows toetsenbord de toets met de Windows-vlag tussen de linker Ctrl en Alt toets).

Virtuele bureaubladen

Hier kun je bepalen hoeveel bureaubladen je wilt gebruiken en welke naam ze krijgen.

Schermranden

Hier stel je in wat er gebeurt indien de muiswijzer de schermrand of een schermhoek bereikt.

Schermbeveiliging

Welke schermbeveiliging gebruik je het liefst?

Opstartnotificatie

M.a.w. hoe zie je dat je een programma hebt opgestart.

Werkruimte

Hoe moet de werkruimte eruit zien? Bij de Vormfactor kun je met een Bureaublad of een Netbook (geoptimaliseerd voor kleine schermen) werken.

3 Uiterlijk

Standaard bevat uw systeem maar enkele vooringestelde thema's, extra thema's en bijhorende onderdelen vind je in de pakketten met het voorvoegsel kdeartwork4.

Zoals steeds kun je op de site van uw distributie pakketten in de softwarebronnen vinden met thema's voor het systeem dat je gebruikt. Indien dit niet het geval is moet je de broncode gebruiken. Let bij de keuze van een thema steeds op de grafische omgeving waarvoor hij bestemd is en de versie van die grafische omgeving (openSUSE 11.3 gebruikt standaard KDE 4.4).

De installatie van een softwarebronpakket in openSUSE is eenvoudig:
Na de installatie kan je de verschillende onderdelen van het thema activeren en/of manipuleren via K menu > Favorieten > Systeeminstellingen > Uiterlijk.

Stijl

De Widget-stijl bepaalt de vormgeving van KDE. Indien je een geïnstalleerd thema kiest, kun je met de knop Instellen de stijl van het thema zelf instellen.

Op het tabblad Werkruimte bepaal je het uitzicht van alle Plasma onderdelen, m.a.w. alle bureaublad onderdelen en widgets. Naast de standaard aanwezige thema's kun je met de knop Nieuwe thema's ophalen thema's vanaf het internet Installeren en desnoods terug Deïnstalleren.

Kleuren

De meeste thema's hebben hun eigen kleurenpalet.

Pictogrammen

Welke pictogrammen (thema), hoe groot en met welke effecten zie je ze graag. Een nieuw set pictogrammen installeer je met de knop Nieuwe thema's ophalen (via het internet) of met de knop Themabestand installeren (reeds afgehaald pictogrammen bestand).

Lettertypen

De lettertype-opmaak van elk KDE-onderdeel met tekst kan aangepast worden. Bij ingeschakelde Anti-aliasing (vervagen rand van rondingen waardoor het karteleffect minder opvalt) zijn de meeste lettertypen beter leesbaar. Met de instelling DPI voor lettertypen afdwingen, schakel je de automatische lettergrootte (resolutie en schermgrootte zijn bepalende factoren) uit en bepaal je deze zelf.

Vensters

Deze opties bepalen hoe KDE-vensters eruit zullen zien. Ook hier kun je best het thema volgen.

Opstartscherm (Splash Screen)

Een Splash Screen is een afbeelding die gebruikt wordt om het wachten bij het initialiseren van KDE wat aangenamer te maken.

Om een Opstartscherm toe te voegen, kun je via de knop Nieuwe thema's ophalen thema's van het internet installeren of via de knop Themabestand installeren lokale thema's installeren. Test het opstartscherm voor je de instellingen definitief verlaat.

GTK-Stijlen en -lettertypen

GTK is de basis van de Gnome desktop en programma's zoals de GIMP. Om deze programma's de look and feel van KDE te geven, kun je hier de stijl van deze programma's instellen

Emoticons

Deze pictogrammen worden gebruikt in communicatieprogramma's en drukken meestal een gemoedstoestand uit. Met de knop Nieuwe pictogramthema's ophalen kun je vanuit het internet emoticons thema's installeren en via de knop Themabestand installeren kun je lokale emoticons thema's installeren.

4 Lettertype

Bij de Systeeminstellingen krijg je met behulp van Lettertype-installatie een overzicht van de lettertypen op de computer. Door in het overzicht op een plus-teken voor het lettertype te klikken zie je in welke vormen (Standaard, Vet, Schuin) het lettertype voorkomt).

In het linker paneel kun je de Groep selecteren. Persoonlijke lettertypen betekent dat alleen de aangemelde gebruiker ze kan gebruiken, dus andere gebruikers hebben daar niets aan. Systeemlettertypen kan iedereen gebruiken, ook het systeem (X, KDE, enz.).

Met de knop Toevoegen kun je lettertypen toevoegen. Bij het toevoegen van Systeemlettertypen moet je het root-wachtwoord kennen. Met de knop Verwijderen kun je lettertypen verwijderen. Wees voorzichtig met verwijderen. Documenten die een verwijderd lettertype gebruiken verliezen een deel van hun opmaak. Nog riskanter is het verwijderen van Systeemlettertypen die gebruikt worden in bijvoorbeeld de KDE-menu's.

Veel gebruikte lettertypen zoals enkele Microsoft lettertypen worden vervangen door gelijkaardige open source lettertypen. Wil je toch met de Microsoft lettertypen werken dan mag je deze van Microsoft gratis installeren, maar niet verdelen (en zeker niet verkopen). Dan kun je zonder opmaakverlies met Microsoft producten opgemaakte webpagina's en documenten raadplegen en bewerken. Microsoft levert de fonts als zelfuitpakkende cab programma's. De procedure om deze bestanden uit te pakken, vind je op http://corefonts.sourceforge.net/. OpenSUSE zal na de installatie bij het eerste gebruik van Software installeren de gratis Microsoft lettertypen via een script automatisch installeren.

ASCII versus Unicode

De computer slaat karakters op als bytes. Elke byte kan een waarde hebben van 0 tot en met 255. De ASCII standaard schrijft voor welke letters, cijfers en andere symbolen corresponderen met de eerste 128 waarden. Dat was genoeg voor de Amerikanen en wij kunnen er ook nog wel mee leven. Een e met een trema zit echter niet in de eerste 128 waarden. Het is logisch om dan maar een waarde van 128 tot en met 255 te kiezen voor de ë. Helaas zijn daar meerdere standaarden voor, die encodings genoemd worden.
De meest gebruikte heet “Latin-1” of “ISO-8859-1”.
Die voldoet voor ons, maar de Grieken en Russen hebben onze accenten niet nodig en hebben 128-255 anders ingedeeld zodat al hun Griekse en Cyrillische letters er in passen. Toen waren er nog de Japanners en Chinezen met hun duizenden kanji symbolen waar in één byte niet eens plaats voor is en daarvoor zijn encodings bedacht die voor elk symbool bijvoorbeeld twee bytes gebruiken.

Inmiddels is er om van al deze troep af te komen een nieuwe standaard bedacht: Unicode. Unicode omvat alle karakters van alle talen, maar ook dingbats, mathematische symbolen en nog veel meer. De bekendste encoding heet UTF-8. Alle symbolen kunnen hiermee tegelijkertijd gebruikt worden. Omdat dit zo prettig werkt en veel programma's er al mee kunnen omgaan, valt het aan te raden om gewoon altijd deze encoding te gebruiken (omgevingsvariabele LANG=”nl_NL.UTF-8”).

Zoals eerder gezegd gebruiken we als Nederlandstaligen trema's, accents aigu en grave, en af en toe zelfs een circumflex in woorden als prêt-à-porter. Deze kunnen echter alleen op een scherm getoond worden als de gebruikte lettertypen deze geaccentueerde letters bevat. Het is belangrijk dat het lettertype dezelfde encoding gebruikt als het programma dat de tekst probeert af te drukken. Als we in nl_NL.UTF-8 werken is het ook aan te raden om Unicode lettertypen te gebruiken. Alle moderne lettertypen zijn Unicode lettertypen, echter niet alle lettertypen bevatten alle Unicode tekens.

Accenten en vreemde symbolen

Helaas zit de ë niet op het toetsenbord. Natuurlijk kun je in je tekstverwerker voor elke ë op Speciale tekens klikken, vervolgens op het plaatje van de ë en vervolgens op OK, maar dat gaat op den duur toch vervelen. Er zijn verschillende manieren bedacht om toch vreemde symbolen via het toetsenbord in te voeren.

Vrij bekend is de <Alt>ASCII waarde methode, waarbij de <Alt> wordt ingehouden en de ASCII waarde van ë wordt ingetikt. Leuk bedacht, maar naast het moeten leren van al die ASCII waarden heeft het tegenwoordig een paar nadelen: er IS geen ASCII waarde voor ë. Er is wel een waarde voor ë in de ISO-8859-1 encoding, maar wie zegt dat je die ook gebruikt? Verder kun je hiermee nog steeds maar 256 mogelijke waardes intikken, terwijl Unicode aan elk symbool een 32 bits getal toekent, ofwel maximaal 10 decimale cijfers. Probeer deze codes dan nog maar eens te onthouden! Zeer onpraktisch dus.

Dode toetsen

Een andere bekende methode is het gebruik van dode toetsen. Als dat aan staat (vrij vaak standaard) werken de toetsen met accenten (`, ', “, enz.) ineens anders. Druk zo'n toets in en er gebeurt niets totdat je nog een tweede toets indrukt. Het idee is dat een combinatie als e automatisch in ë wordt omgezet. Dat is veel intuïtiever en is niet afhankelijk van de encoding die je op dat moment gebruikt. Helaas gebruiken wij Nederlandstaligen de toetsen ' en “ veel vaker als apostrof en aanhalingsteken dan dat we er een geaccentueerde letter mee willen maken waardoor dode toetsen vaak irritatie opwekken.

Samensteltoets

Een oude maar nog betere methode is de zogenaamde Compose key. Er waren vroeger systemen die daar een aparte knop voor hadden. Druk deze knop in en tik dan pas de combinatie “e in. Alleen dan wordt het symbool ë gemaakt. Naast het voordeel dat er geen dode toetsen zijn, kun je er ook veel meer combinaties mee vormen, bijvoorbeeld ø (/o), æ (ae) en ç (,c). Gelukkig voor ons Linux gebruikers ondersteunt X11 de compose toets en heb je dankzij de monopoliepositie van Microsoft wat extra toetsen op het toetsenbord. Door zo'n Windows toets om te toveren tot een compose knop kun je voortaan op een zeer prettige manier accenten en andere tekens invoeren.

Als je distributie dat al niet voor je heeft gedaan (probeer ze uit!) kun je dat hier instellen: Systeeminstellingen > Land/regio en taal > Toetsenbordindeling. Activeer de optie Toetsenbordindelingen inschakelen en ga naar het tabblad Geavanceerd. Klik de tak Samensteltoets positie open en activeer naar keuze een toets die je als samensteltoets wilt gebruiken.

Met de opdracht `sudo dumpkeys | grep compose > compose.txt` plaats je een overzicht van de te vormen combinaties in het bestand compose.txt. Dit bestand kun je dan met een Unicode compatibel programma zoals Firefox bekijken en bewerken met Kate (Codering: ISO 8859-1) .

5 Aanmeldscherm

Het aanmeldscherm krijg je te zien tijdens het aanmelden om de gebruiker te selecteren en diens wachtwoord in te geven. Via de Systeeminstellingen > Geavanceerd > Aanmeldscherm kun je het aanmeldscherm instellen. Aangezien het hier om een instelling gaat voordat een gebruiker is aangemeld, kun je de instellingen alleen aanpassen als root.

Een aantal distributies maken de aanpassingen die je in het Aanmeldscherm hebt uitgevoerd automatisch ongedaan. M.a.w. je moet ze via de configuratietools van de distributie of met een teksteditor in de configuratiebestanden aanpassen.

Opdrachten

  1. Je gaat nu KDE zelf grafisch vorm geven.

    1. Voeg het Widget Analoge klok toe aan het Bureaublad.

      1. Plaats de klok bovenaan rechts op het scherm.

    2. Pas de grootte en positie van de widget Bureaubladmap aan zodat

      1. alle pictogrammen op één rij staan

      2. de hoogte van de widget juist één rij pictogrammen kan bevatten

      3. de widget links bovenaan het scherm staat.

    3. Gebruik als Achtergrondafbeelding de afbeelding ~/Documenten/KDELook/Achtergrond/zxcity/zxcitybbbbxhhhh.png (de b's en h's vervang je door de resolutie van uw monitor).

  2. Activeer indien nodig de Desktop-effecten.

    1. Start een tweede venster (vb Dolphin) en een derde venster (vb. Firefox).

      1. Plaats de muiswijzer in de linker bovenhoek van het scherm.
        Wat gebeurt er?

      2. Welke vensters hebben een donkerder kleur?

      3. Wat gebeurt er als je een donker venster aanwijst?

      4. Klik op één van de venster. Wat gebeurt er?

    2. Gebruik het effect Cover Switch voor vensterwisselingen en pas deze toe.

      1. Gebruik de toetscombinatie Alt+Tab.

        1. Welk venster staat centraal?

        2. Maak de Systeeminstellingen het actieve venster.

    3. Dit visueel selecteren bestaat ook voor Bureaubladen.

      1. Druk Ctrl+F8.

      2. Sleep het Dolphin-venster naar een ander Bureaublad.

      3. Klik met de muis op het Bureaublad met het Dolphin-venster.

      4. Plaats het Dolphin-venster op het eerste Bureaublad en activeer het eerste Bureaublad.

    4. Plezanter is het effect Animatie met bureaubladkubus als bureaubladwisseling.

      1. Bij het overschakelen naar een ander bureaublad via het paneel gebeurt nu via een draaiende kubus.

    5. Activeer het tabblad Alle effecten van de Desktop effecten instellen. Gebruik de knoppen met een sleutel om de volgende vragen op te lossen (probeer de effecten ondertussen ook uit).

      1. Het Bureaublad Inzoomen:

      2. Het Bureaublad Uitzoomen:

      3. Presenteert alle vensters op het huidige bureaublad:

      4. Activeer het effect Sneeuw. Met welke toetsen kun je het laten sneeuwen?

      5. Activeer het effect Magische lamp. Wanneer zie je dit effect?

      6. Activeer de Wiebelende vensters en stel de Wiebeligheid maximaal in.

      7. Activeer het Uit elkaar vallen van vensters.

    6. Activeer het effect Bureaubladkubus.

      1. Een visuele bureaubladkeuze kun je oproepen via Ctrl+F11. Daarna kun je met de pijltoetsen een bureaublad kiezen. Bekijk ook de bovenkant van de kubus eens. Return bevestigt uw keuze.
        Wat valt op aan deze kubus?

      2. Laat de Bureaubladkubus verschijnen op de achtergrondafbeelding ~/Documenten/KDELook/Compiz/Orion_Nebula_1_by_Eeitam.png.

      3. Nu je een achtergrondafbeelding gebruikt, maak je de kubus kleiner door op het tabblad Geavanceerd het Zoomen meer naar Veraf te schuiven.

    7. Zorg voor 6 bureaubladen.

      1. Hoe heeft de kubusweergave van de bureaubladen zich aangepast?

    8. Als Schermbeveiliging gebruik je de OpenGL-schermbeveiliging Euphoria.

      1. Deze moet na 5 minuten automatisch starten.

      2. Test de schermbeveiling voor je ze toepast.

  3. We werken verder aan het Uiterlijk.

    1. Verander de Stijl naar Cleanlooks .

    2. Als Werkruimte gebruik je Mengsel.

    3. Importeer en gebruik het kleurenschema ~/Documenten/KDELook/Kleuren/BlueStyle.colors.

    4. Gebruik de pictogrammen uit het themabestand ~/Documenten/KDELook/Pictogram/BreathlessKDE4.tar.gz.

  4. Lettertypen komen in allerhande stijlen voor.

    1. Installeer de lettertypen ~/Documenten/KDELook/Lettertype/Gputeks-*.ttf voor persoonlijk gebruik.

    2. Test de geïnstalleerde lettertypen in de Tekstverwerker OpenOffice.org.

    3. Gebruik voor de Venstertitels het Lettertype Gputeks in de Tekenstijl Demi vet en met een Grootte 12.

    4. De verandering van het lettertype in de venstertitels lijkt niet toegepast te worden. Zulke aanpassingen vergen echter een herstart van KDE. Dit kan door af te melden en terug aan te melden. Indien in het vervolg van de opdracht iets niet lijkt toegepast te worden, herstart je KDE.

  5. Verander de Vensterdecoraties naar Keramik.

    1. Om het geheel af te ronden meld je af en terug aan.

    2. Open de Dolphin en aanschouw de veranderingen.

  6. Nu het Opstartscherm (Splash Screen) nog aanpassen.

    1. Installeer het opstartscherm ~/Documenten/KDELook/Opstartscherm/zxcity.tar.gz.

    2. Activeer en test het opstartscherm zxcity.

  7. Ook het K menu kun je aanpassen:

    1. Klik met de rechtermuisknop op het K menu en klik op Klassieke menustijl gebruiken.

    2. Bij een klikken op het K menu, merk je waarom dit Klassiek wordt genoemd.

    3. M.a.w schakel terug over naar de moderne ...........................-menustijl.

  8. Ook het aanmelden willen we zelf aanpassen.

    1. Start de module Aanmeldscherm.

      1. Wat is de overwegende kleur in dit dialoogvenster?

      2. Als taal gebruik je Dutch (nl).

      3. Gebruik geen Begroeting met thema.

      4. Gebruik als GUI-stijl: Oxygen.

      5. Gebruik als Kleurenschema: Oxygen-Molecule 3.0.

      6. Gebruik als Achtergrond Afbeelding het bestand ~/Documenten/KDELook/Achtergrond/zxcity/zxcitybbbbxhhhh.png.

      7. Bevestig de aanpassing.

    2. Herstart KDE door af te melden.
      Het aanmeldscherm werd vervangen door het openSUSE aanmeldscherm.

      1. Start KWrite als root gebruiker.

      2. Open het instellingenbestand /etc/sysconfig/displaymanager.

      3. Verander de volgende instellingen

        1. DISPLAYMANAGER_KDM_THEME=””

        2. DISPLAYMANAGER_AUTOLOGIN=””

      4. Sla de aanpassingen op.

      5. Sluit KWrite.

      6. Herstart de computer.

  9. En nu een ander thema: Skulpture.

    1. Installeer het thema ~/Documenten/KDELook/Stijl/kde4-style-skulpture-*.x86_64.rpm.

    2. Verander in de Systeeminstellingen:

      1. De Widget-stijl naar Sculptuur.

      2. Het Kleurenpalet naar Wonton Soup.

        1. Op het tabblad Kleuren gebruik je bij de Kleurenset Algemene kleuren

          1. voor de Weergave achtergrond de kleur met de HTML waarde #2C3038

          2. voor de Actieve titelbalk het kleur met de HTML waarde #0A1726

      3. Gebruik de pictogrammen in het bestand ~/Documenten/KDELook/Pictogram/iceglass.tar.bz2.

  10. Je werkt het thema verder af met de juiste lettertypen.

    1. Installeer de vier Zekton-lettertypen uit de map ~/Documenten/KDELook/Lettertype/ zodat het systeem er gebruik van kan maken.

      1. Welke lettertype-bestandsnaam hoort bij welke Tekenstijl?

        1. Normaal:

        2. Cursief:

        3. Vet:

        4. Vet Cursief:

    2. Zorg dat het Lettertype Zekton in de Tekenstijl Normaal een Grootte 10 voor de Venstertitels wordt gebruikt.

    3. Herstart de grafische omgeving om het lettertype voor KDE beschikbaar te maken.

  11. De Vensterdecoratie verander je naar Sculptuur.

  12. Het Opstartscherm (Splash Screen).

    1. Installeer het opstartscherm ~/Documenten/KDELook/Opstartscherm/inGame.tar.gz.

    2. Activeer in de Systeeminstellingen het Opstartscherm inGame.

    3. Test het inGame Opstartscherm voor je het toepast. Je weet maar nooit.

  13. Aangezien dit thema een stuk donkerder is, gebruik je de volgende Bureaubladinstellingen.

    1. Installeer de nieuwe Werkruimte Glassified.
      Aan welke eigenschap zou dit thema zijn naam te danken hebben?

      Het afmeld-dialoogvenster van Glassified is nogal sober, persoonlijk vond ik de standaard veel beter. Zo passen we dit aan:

      1. Om later terug naar het origineel te kunnen keren, hernoem je het bestand ~/.kde4/share/apps/desktoptheme/Glassified/dialogs/shutdowndialog.svgz naar shutdowndialog.svgz.ori.
        M.a.w. Indien een onderdeel in een thema ontbreekt, wordt het standaard onderdeel gebruikt.

    2. In de map met het inGame Opstartscherm (~/.kde4/share/apps/ksplash/Themes/inGame/) staan achtergrondafbeeldingen in verschillende formaten. Gebruik voor het Bureaublad dezelfde achtergrond als het Opstartscherm, gebruik daarbij het juiste formaat, nml:

    3. Plaats de widget Analoge klok links onderaan het scherm, juist boven het K menu. Daar komt hij veel beter tot zijn recht.

  14. De achtergrond van het aanmeldscherm kan ook manueel veranderd worden door rechtstreeks het configuratiebestand te manipuleren.

    1. Open als systeembeheerder het bestand /usr/share/kde4/config/kdm/backgroundrc (bevat de instellingen voor de achtergrond bij het inloggen).

      1. Zoek naar de variabele Wallpaper en vervang deze door dezelfde afbeelding als het Opstartscherm en Bureaublad achtergrond (met volledige pad).

      2. Sla de wijzigingen op.

    2. Op de volgende manier laat je het Aanmeldscherm het kleurenschema ObsidianCoast gebruiken:

      1. Open als root in KWrite het bestand /usr/share/kde4/config/kdm/kdmrc.

      2. Geef de variabele ColorScheme in de sectie [X-*-Greeter] de waarde ObsidianCoast.

    3. De hoogste tijd om eens een test uit te voeren.

      1. Herstart KDE door af en terug aan te melden.

      2. Verbeter de instellingen tot alles naar behoren werkt.

  15. KDE werkt ook met geluid tijdens het manipuleren van onderdelen.

    1. Start in de Systeeminstellingen de module Meldingen.

    2. Selecteer de Gebeurtenissenbron Systeemnotificaties (KDE).

    3. Selecteer de gebeurtenis Afmelden.

      1. Regel het volume tot je bij het klikken op de Play-knop () het geluid van het afmelden hoort.

        1. de Mixer van Kmix in het systeemvak (naast de klok in het paneel).

        2. de volumeknoppen op de beeldschermen.

    4. Het geluid bij het afmelden van KDE pas je als volgt aan:

      1. Vervang het geluid KDE-Sys-Log-Out.ogg door het geluidsbestand ~/Documenten/KDELook/shutdown .ogg.

    5. Ga op dezelfde manier te werk om het geluid ~/Documenten/KDELook/startup.ogg bij het aanmelden te horen.

  16. Ook het paneel kun je aanpassen:

    1. Klik met de rechtermuisknop op het paneel en kies Paneel-opties > Paneelinstellingen....

    2. Door de knop Schermrand naar boven te verslepen plaats je het paneel bovenaan het scherm.

    3. Met de knop Dit configuratievenster sluiten ( X rechts in de configuratiebalk van het paneel) of door op het Bureublad te klikken sluit je de paneelinstellingen.

      De Kickoff K menu-stijl is duidelijk ontworpen door iemand die het paneel bovenaan heeft staan. Dit merk je als je het K menu van bovenaf bedient. De categorie-bediening zit nu niet meer in de weg en werkt een stuk gebruiksvriendelijker.

    4. Mensen met een Breedbeeld-monitor moeten zeker het paneel eens links plaatsen.

      1. Waar staan de categorieën van het K menu dan?

    5. Plaats het paneel terug onderaan.

  17. Ook de onderdelen van het paneel bestaan uit kleine programma's die je naar keuze kunt vervangen. Als voorbeeld vervangen we het Kick-off menu door het alternatief Lancelot.

    1. Open de Paneelinstellingen.

    2. Klik op de knop Widgets toevoegen....

    3. Dubbelklik op de widget Lancelot-starter uit de groep Programmastarters.

    4. Versleep het Lancelot-pictogram tot naast het K menu.

    5. Sluit de Paneelinstellingen.

    6. Verwijder met een opdracht in het snelmenu van de K menu knop deze nu overbodig geworden programma-starter.

    7. Test de Lancelot programma-starter. Deze starter voelt in het begin wat vreemd aan.

      1. Om een submenu te openen, hoef je enkel het bolletje rechts ervan aan te wijzen.

      2. Je kunt de grootte van Lancelot aanpassen door de vensterranden ervan te verslepen. Maak Lancelot breder zodat de kolommen meer ruimte krijgen.

      3. In lange submenu's is het scrollen vervangen door een rolanimatie. Je kunt dit het best zien als je Lancelot eerst minder hoog maakt, daarna de categorie Computer bekijkt en met de muiswijzer in de eerste kolom met de muiswiel scrolt..

  18. Sommige programma's hebben om te passen in de sfeer nog wat aanpassingen nodig. Als voorbeeld passen we de terminal aan:

    1. Start de terminal.

    2. Via het menu Instellingen bewerk je het huidig profiel.

    3. Op het tabblad Uiterlijk kiezen we het Kleurenschema Linux-kleuren (donkere kleuren).

    4. Via de knop Bewerken zorg je voor een Achtergrondtransparantie van 25% (Glassified).

  19. Start Firefox.

    1. Met Personas op de site http://www.getpersonas.com kun je Firefox aangepast aankleden.

    2. Door met de muis een personas aan te wijzen, kun je deze beoordelen.

    3. Kies een passende (lees donkere) personas en pas deze toe. Mocht je geen inspairatie hebben, probeer dan Electric Chaos eens.

  20. De ingebouwde Desktopeffecten zijn maar een fractie van wat er echt mogelijk is. Compiz toont wat echt mogelijk is.

    1. Installeer de paketten compiz, compiz-kde4 en simple-ccsm.

    2. Schakel de Desktopeffecten uit.

    3. Start de terminal.

    4. Start de Compiz-beheerder met de opdracht `simple-ccsm`.
      Aanpassingen worden zonder bevestiging direct toegepast en kunnen direct uitgetest worden.

    5. Activeer de Compiz desktop effects.

      1. Indien Compiz de hardware niet ondersteunt, krijg je een melding.
        Probeer toch de Compiz desktop effecten te activeren (enkel indien de KDE Desktopeffecten werkten, m.a.w. de hardware en noodzakelijke stuurprogramma's aanwezig zijn, maar niet door Compiz herkent werden).

      2. Bevestig binnen de tijdslimiet het gebruik van Compiz. Indien Compiz niet naar behoren werkt, zal na het verlopen van de tijdslimiet Compiz automatisch uitgeschakeld worden.

    6. Verplaats een venster en aanschouw de wiebelende bewegingen.

      1. Probeer ook eens de titelbalk van een gemaximaliseerd venster te verslepen.

    7. Druk Ctrl+Alt+→ om naar een volgend Bureaublad te gaan.

    8. Ga terug naar het eerste Bureaublad.

    9. Druk Ctrl+Alt en tegelijkertijd beweeg je muis met ingedrukte linkermuisknop.

    10. Activeer de Animaties op het tabblad Animaties en stel deze als volgt in:

      1. Vensters worden geopend met het Vacuüm effect..

      2. Vensters worden gesloten met het Inzoomen effect.

      3. Focus een venster met het Golf effect.

      4. Minimaliseer een venster met het Magische lamp effect.

    11. Op het tabblad Effecten stel je volgende effecten in:

      1. Als Wisselaar (Alt+Tab Vensterwisselaar) gebruik je de Ring wisselaar.

    12. Test de bewonder de aanpassingen.

      1. Sleep een venster over de rand van het scherm.

      2. Sluit de Simple CompizConfig Settings Manager.

    13. Installeer het pakket compizconfig-settings-manager.

    14. Start de CompizConfig Instellingen Beheerder.

    15. Stel de Bureaublad kubus als volgt in:

      1. Gebruik op het tabblad Appearance als Hemelkoepel afbeelding ~/Documenten/KDELook/Compiz/Orion_Nebula_1_by_Eeitam.png.

      2. Gebruik een geanimeerde skydome.

    16. Stel de Roteer Kubus als volgt in:

      1. Zoom op 0.4000.

    17. Test en geniet van de aanpassingen.

    18. Sluit CompizConfig Instellingen Beheerder.

De mogelijkheden zijn afhankelijk van de hardware, geïnstalleerde stuurprogramma's en uw smaak, maar steeds bereikbaar om uw honger naar een persoonlijke computer te stillen. Aangezien de meeste aanpassingen door een gewone gebruiker gebeuren, kun je naar hartelust experimenteren door een nieuwe gebruiker aan te maken. Een mislukt experiment verwijder je door de gebruiker te verwijderen.